Taxa pe tranzacţiile financiare din Ungaria şi taxa pe bănci din Ungaria au costat Bank Austria peste 100 milioane de euro (133 milioane de dolari).

În perioada ianuarie-iunie 2013, profitul net a scăzut la 566 milioane de euro, în timp ce profitul operaţional a urcat cu 5,5%, la 1,6 miliarde de euro, datorită majorării creditării, a creşterii veniturilor din taxe şi comisioane şi a disciplinei costurilor.

Provizioanele nete pentru pierderile din deprecierea creditelor au urcat cu 41,5%, la 688 milioane de euro, în creştere cu 31% în Austria şi cu 44% în Europa Centrală şi de Est.

‘Provizioanele mai ridicate în Europa Centrală şi de Est au fost cauzate de evoluţii economice, deoarece redresarea nu a progresat atât de rapid cum am sperat’, se arată în declaraţia Bank Austria, care dă asigurări că ritmul de creştere în CEE va fi mai rapid decât în Europa Occidentală.

‘Cu toate acestea, anii de până în 2008 au fost unii în ceea ce priveşte creşterea şi caracteristice acestora nu se vor repeta. CEE se confruntă cu o creştere mai lentă a partenerilor săi comerciali, ceea ce duce la stabilirea unor noi norme în regiune’, susţine banca.

Declaraţiile Bank Austria, care concurează în CEE cu băncile austriece Raiffeisen Bank International şi Erste Group Bank, subliniază modul în care statele emergente nu mai reprezintă un motor al creşterii pentru economia mondială.

Bank Austria se aşteaptă ca injecţia de capital de la banca mamă UniCredit SpA să fie sub două miliarde de euro (2,6 miliarde de dolari), a declarat luna trecută directorul general Willibald Cernko, deoarece banca se pregăteşte de extindere în Europa Centrală şi de Est (CEE).

Bank Austria se aştepta să primească fondurile în prima jumătate a anului, dar Willibald Cernko a negat că ar exista probleme cu tranzacţia.

Întrebat dacă injecţia de capital de la banca mamă UniCredit SpA va fi comparabilă cu cea primită în 2009, de două miliarde de euro, Cernko a răspuns: ‘Va fi mai scăzută’.

UniCredit a anunţat că este dispusă să furnizeze capital către Bank Austria pentru a sprijini expansiunea băncii în Europa emergentă.

SURSA: Agerpres