Profitul înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare (EBITDA) a coborât la 927 de milioane de dolari în primele trei luni din 2016, faţă de 1,38 miliarde de dolari în perioada similară din 2015, în timp ce analiştii estimau 924,5 milioane de dolari.

Compania se aşteaptă la un profit înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare de peste 4,5 miliarde de dolari în acest an. Producătorii de oţel sunt afectaţi de exporturile masive ale Chinei, a cărei economie încetineşte, şi care au redus preţurile în Europa şi SUA.

"Rezultatele noastre în primul trimestru din 2016 reflectă condiţiile operaţionale foarte dificile din semestrul doi al anului trecut. De atunci, am înregistrat o redresare pe pieţele noastre de bază, ceea ce ar urma să ducă la îmbunătăţirea rezultatelor noastre în următoarele trimestre", a afirmat directorul general al ArcelorMittal, Lakshmi Mittal.

Pierderile nete ale companiei ArcelorMittal în primele trei luni din 2016 s-au atenuat la 416 milioane de dolari, sau 0,23 dolari pe acţiune, de la 728 de milioane de dolari, sau 0,41 dolari pe acţiune în perioada similară din 2015. Dar pierderile nete ajustate s-au majorat la 176 milioane de dolari, de la 36 de milioane de dolari.

Vânzările în perioada ianuarie – martie 2016 au scăzut cu 21,7%, la 13,4 miliarde de dolari, de la 17,1 miliarde de dolari în primul trimestru din 2015. Livrările de oţel ale ArcelorMittal au crescut cu 19,2% în primele trei luni din 2016, la 5,5 milioane tone, de la 4,6 milioane de tone în trimestrul precedent.

Anul trecut, ArcelorMittal şi-a revizuit de două ori estimările de profit, în condiţiile în care exporturile chineze au dus la scăderea preţurilor la oţel în Europa şi SUA, principalele pieţe ale grupului ArcelorMittal. În 2015, exporturile de oţel din China au crescut cu o cincime, până la valoarea record de 112 milioane de tone, astfel că, în luna noiembrie, preţurile la oţel în Europa au atins cel mai scăzut nivel de după 2007, cu 75% sub cel maxim.

În aceste condiţii, ArcelorMittal a anunţat recent că va lansa un nou plan pe cinci ani, denumit "Action 2020", destinat îmbunătăţirii rezultatelor pe cele cinci segmente operaţionale, şi va reveni la un profit operaţional de peste 85 de dolari pe tonă, în condiţiile în care anul trecut a scăzut până la 62 de dolari pe tonă.

ArcelorMittal, prezentă şi în România, este cea mai mare companie siderurgică şi minieră integrată din lume, cu activitate în peste 60 de ţări. În România, ArcelorMittal deţine unităţi de producţie la Galaţi, Iaşi, Roman şi Hunedoara. AGERPRES