În perioada aprilie-iunie 2012, profitul net al companiei ruse a scăzut la 150,8 miliarde de ruble (4,8 miliarde de dolari), de la 303,7 miliarde de ruble în perioada similară din 2011. Analiştii se aşteptau la un câştig de 140,3 miliarde de ruble.

Veniturile Gazprom au scăzut în trimestrul doi cu 2,4%, la 1,01 mii de miliarde de ruble.

„Tendinţa negativă a performanţei financiare a companiei continuă, în ciuda îmbunătăţirii mediului macroeconomic, şi pare alarmantă pentru noi. Ne aşteptăm ca performanţa financiară slabă să menţină preţul acţiunilor Gazprom sub presiune”, se arată într-o analiză a VTB Capital.

Gazprom a recunoscut că a acordat clienţilor europeni discounturi retroactive de 54,7 miliarde de ruble în trimestrul doi, după 78,5 miliarde de ruble în precedentele trei luni.

În primul semestru din 2012, vânzările de gaze naturale au înregistrat un declin de 11%, la 256 miliarde metri cubi, înregistrându-se scăderi pe toate pieţele principale ale Gazprom: Europa, fosta Uniunea Sovietică şi Rusia. Veniturile nete din vânzările de gaze au scăzut chiar dacă au urcat preţurile în fosta Uniunea Sovietică şi Rusia.

Vineri dimineaţă, acţiunile Gazprom au urcat cu 0,7%, la 145,46 ruble, la bursa de la Moscova. Anul acesta, acţiunile au înregistrat un declin de 15%.

Sursa: Agerpres