Rusia şi Ucraina sunt implicate de mai multe luni într-o dispută pe tema preţului gazelor naturale iar grupul Gazprom susţine că Ucraina îi datorează aproximativ cinci miliarde de dolari pentru gazele naturale livrate până acum.

În primul semestru al acestui an, profitul net atribuit acţionarilor Gazprom a fost de 450,58 miliarde ruble (11,1 miliarde de dolari), în scădere cu 23% comparativ cu 582,7 miliarde de ruble în perioada similară a anului trecut. Compania rusă a precizat că provizioanele pentru datoriile Ucrainei au ajuns la 215,8 miliarde de ruble. În schimb, vânzările Gazprom au crescut până la 2.870 miliarde ruble comparativ cu 2.570 miliarde de ruble în perioada similară a anului trecut.

Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei şi jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina. Anul trecut, grupul rus a livrat Europei o cantitate de 162,7 miliarde de metri cubi via Ucraina, Belarus şi Turcia.

În data de 16 iunie, grupul rus Gazprom a introdus o schemă de plată în avans pentru gazele naturale livrate Ucrainei, după o dispută pe tema datoriilor părţii ucrainene. Această decizie a provocat îngrijorări cu privire la posibilitatea apariţiei unor întreruperi în livrările de gaze naturale ruseşti spre UE via Ucraina.