„Eu cred că Guvernul va încerca încă o lună jumătate – două să dea impresia că rezolvă problemele pe care le are România, cel puțin în această perioadă de iarnă. Eu cred că apoi ne vom întoarce la clasica poveste ‘iată ce am descoperit!’ – probleme la diverse ministere.

“Deja se anunță scumpiri între 15 și 20% ca urmare a creșterii costurilor la energie și la îngrășăminte”

Lucrurile se vor mai temporiza, nu vor merge în acest tăvălug de promisiuni, pentru că nu avem cum. Dacă ne gândim la ce buget se poate face în 2022, o să vedem că resursele bugetului sunt aceleași ca în anii precedenți.

Taxele vor crește la nivel local, acolo se vor petrece lucruri în următoarele luni, pentru că deja se anunță scumpiri între 15 și 20% ca urmare a creșterii costurilor la energie și la îngrășăminte. Și atunci vom vedea că spre începutul trimestrului 2 criza va fi cât de cât vizibilă și vom vedea ce va face Guvernul în acel moment. Apelează iar la împrumuturi?”, a declarat economistul Mircea Coșea, la B1 TV.

Mircea Coșea a vorbit și despre problemele din PNRR, care creează incertitudine pentru 2022.

„PNRR-ul este într-o situație critică acum. În momentul în care s-a amânat în guvern discuția ordonanței care trebuia să pună în funcțiune mecanismul, pentru că sunt vicii de termeni juridici, înseamnă că problema e complicată. Pe de altă parte, până la finalul anului trebuie să îndeplinim 45 de obiective, din care am îndeplinit 5.

Aceste 45 de obiective au 507 de piloane și 62 de reforme. Cum le va face? S-ar putea ca tranșa a doua să mai întârzie. Nu suntem siguri, nu avem predictibilitate bugetară pentru 2022. Am anumite suspiciuni pentru anul viitor”, a declarat Mircea Coșea

Taxe noi în România în 2022?!

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a vorbit, la o întâlnire cu oamenii de afaceri din România, despre planurile Executivului privind bugetul pentru 2022 şi, în special, despre taxe.

În dialogul avut cu mediul de afaceri, Câciu a dat asigurări că în noul buget nu vor fi introduse noi taxe. În plus, orice modificare a regimului fiscal va fi realizată în mod predictibil şi doar în urma unui dialog cu mediul de afaceri, a mai transmis şeful de la Ministerul Finanţelor.

“Vom construi bugetul pentru 2022 fără noi taxe. Orice modificare a regimului fiscal va fi făcută în mod predictibil, doar în urma unui dialog cu dumneavoastră, reprezentanţii mediului de afaceri”, a declarat, joi, Adrian Câciu, potrivit Agerpres.