Cercetătorul lansează un nou semnal de alarmă, de această dată în privința valului 5 și variantei Omicron de coronavirus. Potrivit acestuia, debutul va avea loc, cel mai probabil, în luna ianuarie 2022, iar deschiderea școlilor în format fizic va avea un rol de „catalizator epidemic”.

„Vă imaginați valul Delta comprimat doar în 4 săptămâni în România? Ei bine, în acest ritm Omicron poate disloca Delta cu ușurință și în România într-o singură lună. Ianuarie rămâne cel mai probabil luna de debut al valului Omicron în România ceea ce înseamnă că deschiderea școlilor în format fizic în ianuarie va avea iarăși rol de catalizator epidemic trebuie analizată de pe acum.

Rugați-vă ca acest val să nu fie urmat de o creștere la fel de abruptă și de mare a numărului de internări după 2-3 săptămâni, respectiv de decese după 3-4 săptămâni. Rugați-vă și vaccinați-vă. Nu vă pariați viața și sănătatea pe speranța că varianta Omicron este mai blândă”, a transmis Octavian Jurma, pe Facebook.

El amintește românilor că nu trebuie să renunțe la măsurile de prevenție care sunt deja în vigoare, precum: vaccinare, masca (FFP2 sau FFP3), distanțarea, igiena mâinilor, testarea, evitarea socializării non-esențiale.

Jurma critică lipsa de măsuri ferme

În plus, cercetătorul spune că autoritățile trebuie să ia măsuri neapărat și acuză lipsa unor măsuri ferme de limitare a răspândirii virusului. De asemenea, Octavian Jurma reiterează necesitatea impunerii certificatului verde.

„Măsurile adoptate pot încetini importul de cazuri și întârzia cu câteva săptămâni debutul valului 5-Omicron, însă devin aproape inutile odată ce Omicron devine răspândit comunitar și începe creșterea exponențială internă. Viteza enormă de infectare face și mai periculoasă această perioadă de intensa socializare și relaxare în România, pentru că mărește intervalul în care o persoană este infecțioasă fără să fie simptomatică sau cu simptome ușor de confundat cu o răceală.

Autoritățile nici nu au cum să își regândească filozofia de sănătate publică într-un timp atât de scurt după ce vreme de un an au educat populația să ignore prudenta și să se relaxeze indiferent de gravitatea situației în spitale și cimitire. Este foarte probabil că vor fi anunțate relaxări la prelungirea stării de alerta și că certificatul verde nu va fi adoptat nici în versiunea europeană nici în cea autohtonă”, mai spune Jurma.

Valul Omicron va fi copleșitor

În plus, cercetătorul spune că valul generat de varianta Omicron va fi unul copleșitor și dacă nu sunt luate măsurile adecvate România riscă să ajungă la 32.000 de cazuri pe zi.

„Când va începe discuția politică despre eventuale măsuri preventive în fața valului 5-Omicron (că tot politicul decide măsurile în continuare)? Guvernul a anunțat că se pregătește să ia măsuri interne după 3 săptămâni de creștere consecutivă. Ce înseamnă asta în cazul valului 5-Omicron?

Dacă pornim de la 500 cazuri pe zi (cel mai optimist nivel la care putem spera să ajungem la ieșirea din valul 4-Delta), la finalul săptămânii vom avea 2,000 de cazuri pe zi. La finalul săptămânii 2 vom avea 8,000 de cazuri pe zi, iar la finalul săptămânii 3 vom avea 32,000 de cazuri pe zi (dacă nu vom pierde iarăși capacitatea de monitorizare după 20,000).

Asta înseamnă că în 3 săpătmâni valul 5-Omicron poate ajunge la vârf, și vom începe să discutăm măsurile care trebuie luate tot după ce valul a trecut de vârf, la fel că în ultimele 3 valuri”, a mai explicat Octavian Jurma.

România ar putea ajunge în situația Africii de Sud

Cercetătorul se bazează pe datele privind evoluția infectărilor cu Omicron din Africa de Sud, țară aflată într-o situație asemănătoare cu România în ceea ce privește vaccinarea și imunizarea prin infectare.

„Viteza de creștere a numărului de cazuri Omicron noi în regiunea Gauteng, Africa de Sud, este stupefiantă pentru o zonă ieșită de mai puțin de 2 luni din valul Delta (albastru închis). Este o creștere într-o populație cu grad foarte mare de imunizare prin infectare și rată mică de vaccinare, similar cu România.

Graficul atașat ilustrează diferența dintre o versiune care trece prin populație ca un tsunami (Delta) și una care trece că un trăsnet (Omicron). Timpul de dublare al numărului de cazuri noi este sub 4 zile, probabil chiar sub 3.5 zile. Acesta înseamnă o dublare a numărului de cazuri de 2x într-o singură săptămână, într-o populație recent trecută prin infectare de masă”, a avertizat Jurma.

Sursa foto: Facebook