Profesorii continuă greva şi refuză să se întoarcă la catedră joi.

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a explicat pentru Radio România Actualităţi de ce nu s-a ajuns încă la un acord, în ciuda întâlnirilor avute liderii coaliţiei de guvernare, cu miniştrii Guvernului României, dar şi cu preşedintele Klaus Iohannis.

De ce nu ajung sindicaliştii din Educaţie şi guvernanţii la o înţelegere care să ducă la încheierea grevei?

Întrebat despre acordul pe care preşedintele României l-ar fi propus pentru semnare, între sindicalişti şi liderii politici, Marius Nistor a explicat:

„Nu, haideți să fim foarte corecți. În momentul în care ne-am întâlnit cu președintele Klaus Iohannis, noi am avansat care sunt principalele noastre revendicări, deci, cele două legate de creșterea imediată a veniturilor salariale cu 25% pentru toți colegii noștri și, bineînțeles, un act normativ în care să se stipuleze că pe viitoarea lege unitară de salarizare salariul debutantului cu studii superioare de lungă durată va fi echivalent cu un salariu mediu brut pe economie.

Președintele mi-a spus că Guvernul, din informațiile pe care le are, poate veni cu acea creștere în ghilimele a veniturilor prin acordarea unor prime în valoare de 4.000 lei. Sunt lucruri deja cunoscute de către colegii noștri. Și premierul și reprezentanții partidelor politice propuneau un acord politic în care să se garanteze că pe viitoarea lege unitară de salarizare s-ar prinde ceea ce ne doream noi.

I s-a adresat o întrebare domnului președinte, dacă va gira acordul respectiv. Răspunsul domniei sale a fost categoric da și va face tot ceea ce depinde de domnia sa ca el să fie respectat.

Mai departe, s-a discutat pe tema acordului, care ar trebui să conțină date clare, grila de salarizare negociată cu Ministerul Educației, termene clare, finanțare și etape de punere în aplicare a grilei respective. În momentul de față noi nu știm de conținutul pe care ar urma să-l aibă un astfel de acord”, a afirmat Marius Nistor pentru RRA.

Orice acord va trebui urmat imediat de actul normativ care să îndeplinească revendicările profesorilor

Liderul Federaţiei „Spiru Haret” a mai explicat că sindicaliştii nu negociază acorduri, acestea urmând să fie stabilite de către politicieni. Cei din Educaţie cer ca, după stabilirea clară a unui astfel de acord, care să fie girat şi de preşedintele Iohannis, să urmeze actul normativ în care să fie îndeplinite foarte clar revendicările cadrelor didactice.

„Noi nu negociem acorduri. Acordurile, așa cum am transmis foarte clar și astăzi, și ca mesaj din partea colegilor noștri, țin strict de reprezentanții (partidelor politice), țin strict de politicieni. Ei pot să-și asume un anumit angajament, un anumit acord, pot să-l semneze, iar președintele poate gira acordul în cauză.

Președintele trebuie să fie cel care realizează consensul și monitorizează punerea în aplicare a unui acord. Pe noi ne interesează că, dacă va exista un astfel de acord, în situația în care vom cunoaște și conținutul, el să fie urmat de actul normativ în care se stipulează foarte clar ceea ce am cerut noi”, a mai spus Marius Nistor.