Prima întâlnire europeană a ambasadorilor celei mai importante recunoașteri mondiale pentru profesori, premiul cunoscut în media ca Premiul Nobel pentru profesori, a fost organizată la Lisabona  în parteneriat cu UNESCO, Global Teacher Prize Ambassador European Summit. Din România a participat singura profesoară româncă aflată în Top 50 cei mai buni profesori din lume, Mirela Tanc, profesoară de limba și literatura română la Școala Gimnazială ”Oltea Doamna” din Oradea.

Profesoara de Nobel a României, Mirela Tanc, la sfat cu profesori de Top 50 mondial

Așa cum obișnuiește, când este invitată la evenimente naționale și internaționale , își ”duce elevii cu dumneaei” prin lucrările lor originale. Acum a dus și oferit tuturor participanților proiectele elevilor domniei sale la limba româna și latină: proverbe și maxime despre profesori, carte sau școală sau chiar mesaje de mulțumire ale elevilor dedicate celor mai buni profesori din lume transmise prin emoticoane.

Profesorul  Mirela Tanc i-a provocat pe profesorii participanți la summit să le descifreze, ceea ce le-a adus bucuria și recunoașterea ingeniozității elevilor și d-nei profesoare deopotrivă. Finalista Global Teacher Prize din Italia, Lorella Carimali, profesoară de matematică, și-a început prezentarea pornind de la emoticoanele elevilor români, care au uimit-o prin creativitate.

Impresionați de felul în care le-a provocat creativitatea doamna profesoară au fost și invitații de onoare ai summitului: Nuno Crato-profesor de matematică și statistică la Universitatea din Lisabona și actual președinte al Iniciativa Educação- fost ministru al Educației în Portugalia și María Victoria Angulo González, un politician columbian care a ocupat funcția de ministru al Educației Naționale din 2018 până în 2022.