Redresarea remarcabilă din prima jumătate a anului, alimentată în principal de sectorul serviciilor și industrie, a făcut posibilă depășirea nivelului PIB înregistrat înainte de pandemie. Cu toate acestea, economia nu se poate izola de problemele inflației în creștere, blocajele lanțului de aprovizionare și problemele induse de criza Covid-19.

„Ne așteptăm la o creștere a produsului intern brut”

Potrivit specialiștilor economici, România ar putea avea o creștere a produsului intern brut de 7,2% la sfârșitul lui 2021, însă anul viitor, creșterea PIB ar putea încetini.

„Situația actuală ne arată că rata scăzută de vaccinare la nivel național și amânarea implementării unor măsuri riguroase a făcut ca România să treacă printr-un acut val IV la începutul acestei toamne, ceea ce va afecta în mod negativ ritmul de creștere pentru ultimul trimestru. Cu toate acestea, având în vedere efectele de bază, ne așteptăm la o creștere a produsului intern brut de 7,2% în acest an. Pentru finalul acestui an ne putem aștepta la o recesiune moderată, iar anul viitor creșterea PIB va încetini la 3,6%, în urma acensiunii rapide a prețurilor pentru energie. Estimarea este fondată și de efectul reportat al unei performanțe economice mai slabe în al doilea semestru din 2021, de blocajele logistice internaționale și locale, dar și de înăsprirea politicii monetare.”, apreciază analiștii OTP Bank.

BCE mizează pe o inflație temporară

Tabloul este completat de o traiectorie ascendentă a inflației, începând cu luna septembrie, și având în vedere evoluția inflației la nivel mondial și ritmul lent al măsurilor de înăsprire monetară, se preconizează o depășire a pragului de 8% pentru luna decembrie. Situația s-ar putea normaliza cel mai devreme spre toamna anului viitor, considerând că Banca Centrală Europeană mizează deocamdată pe o inflație temporară, pentru care nu se grăbește să crească ratele dobânzilor.

„O abordare similară observăm și pe plan intern, unde Banca Națională pare să își conserve instrumentele de intervenție și evită să combată inflația, pentru a susține creșterea economică pe final de an. Un nivel predictibil al inflației este dificil de estimat, dar ceea ce pare clar este că acest indicator va rămâne în afara benzii țintă a băncii centrale tot anul viitor; BNR va putea să majoreze dobânda de referință în mai multe etape în 2022 pentru a gestiona acest lucru și ne așteptăm ca peste 12 luni să ajungă la 2,75%”, a transmis OPT BANK.

Efectele actuale induse în piață de politica monetară națională trasează o tendință de reducere a creditării către persoanele fizice, în timp ce creditarea pentru real estate sau cea corporate continuă să rămână la niveluri bune.