Consumăm zilnic sare, zahăr şi făină însă mulți nu știu că aceste produse sunt unele dintre cele mai nocive alimente. Acestea duc la mai multe boli, în special cele cardiovasculare și pot duce, în cele din urmă, la deces. Deși produsele în sine nu sunt nocive, depinde de cantitatea în care sunt consumate.

„Ele în sine nu sunt nocive, altfel am avea numai morţi pe stradă. Cantităţile în care sunt consumate ar putea deschide drumul către problemele de sănătate. Sunt studii serioase, mai ales pe consumul de sare, de la 5 grame pe zi în sus deja exista o asociere mult mai serioasa cu hipertensiunea arterială şi de aici la boli cardiovasculare”, a explicat nutriţionistul Şerban Damian, pentru ziare.com. Sarea însă nu trebuie scoasă din alimentaţie, ci doar consumată moderat, fiind importantă în alimentaţie.

Cantitatea de zaharuri o depășim adesea zilnic

În ceea ce privește zaharurile, cantitatea zilnică de energie care ar trebui să provină din cele simple, precum zahărul, este undeva în jur de 5-10%, după cum mai explică nutriţionistul. Cu toate acestea, cantitatea este adesea depăşită din cauza consumului de dulciuri şi a altor produse care au zahăr adăugat.

„Astfel este o cantitate mare de energie care vine rapid şi pe care organismul o înmagazinează dacă nu este consumată, mai ales în condiţiile în care o persoană este sedentară. Pe termen lung, pentru că aici nu înseamnă că vorbim de o săptămână sau de o lună, ci la nivelul lunilor sau anilor, aceasta înmagazinare de energie duce la exces ponderal, la obezitate, iar de aici toate problemele derivate de creşterea în greutate”, a mai explicat Şerban Damian.

Fructele pot înlocui foarte bine zahărul, adaugă nutriţionistul, care punctează că acestea „au şi fibre şi o curbă de absorbţie mult mai lentă decât a mânca dulciuri rafinate sau sucuri care se absorb foarte repede”. Şerban recomandă consumarea fructelor întregi sau sub formă de smoothie, nu şi sucuri în care stoarcem fructul. „Când storci un fruct, în principiu storci doar apa cu zaharurile şi arunci pulpa, adică toată partea fibroasă”.

Făina albă îngrașă mai mult decât cea integrală

De asemenea, nutriționistul mai atrage atenția în privința făinii albe. Șerban Damian spune că aceasta îngrașă mai mult decât făina integrală pentru că are în compoziţie aceleaşi zaharuri simple. Concret, făina albă dă o cantitate mare de energie organismului pe care acesta e nevoit să o înmagazineze sub formă de grăsime, după cum a mai spus nutriţionistul. Acesta spune că nu recomandă în niciun caz lipsa consumului de pâine, dar recomandă consumul celei din făină integrală. Desigur, la recomandare se adaugă şi grija la cantitate, mai ales în funcţie de stilul de viaţă.

„Una este să vorbeşti despre o persoană sedentară care are nevoi de carbohidraţi reduse, astfel că şi pâinea trebuie limitată, faţă de o persoană activă, la un sportiv, de exemplu, la care nevoile sunt diferite”, explică Şerban, adăugând că 50-60% din energia noastră trebuie să provină din carbohidraţi din surse diferite.

Sursă foto: pixabay