Avansul din luna februarie se datorează în special unei creşteri de 1,6% a producţiei de bunuri de uz curent precum şi unui avans de 1,1% în industria energetică. În ritm anual, februarie 2015 comparativ cu februarie 2014, producţia industrială în zona euro a crescut cu 1,6%. Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la o creştere a producţiei industriale cu 0,4% în luna februarie comparativ cu luna precedentă şi un avans de 0,7% în ritm anual.

Aceste date sugerează că deprecierea monedei euro începe să devină un factor benefic pentru exportatorii europeni, în condiţiile în care luna trecută moneda euro a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 12 ani în raport cu dolarul american. Producţia industrială este foarte importantă pentru creşterea economică datorită impactului său indirect asupra altor sectoare. Comisia Europeană se aşteaptă ca avansul economic în zona euro să accelereze în acest an după o creştere de 0,3% în primele trei luni.

În Uniunea Europeană, producţia industrială a crescut cu 0,9% în luna februarie 2015 comparativ cu luna ianuarie şi cu 1,4% în ritm anual. În rândul statelor membre, cele mai mari creşteri ale producţiei industriale de la o lună la alta au fost înregistrate în Irlanda (16,3%), Lituania (6,1%) şi Grecia (2,5%). În România, producţia industrială a stagnat în luna februarie 2015 comparativ cu luna ianuarie dar a crescut cu 3,2% în ritm anual.

Potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică /INS/, în perioada 1 ianuarie – 28 februarie 2015, producţia industrială (serie brută) a fost mai mare cu 2,4%, faţă de primele două luni din 2014, activitatea derulată în industria prelucrătoare consemnând o majorare de 3,6%. La polul opus, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 5,8%, iar industria extractivă cu 4,8%. Totodată, producţia industrială, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în intervalul ianuarie-februarie, comparativ cu perioada 1 ianuarie – 28 februarie 2014, a crescut cu 3,3%, ca urmare a creşterii industriei prelucrătoare (+4,9%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au scăzut cu 5,6%, respectiv cu 3,7%. AGERPRES