Conform INS, industria prelucrătoare a contribuit cel mai mult la acest salt (+3,9%), în timp ce industria extractivă a scăzut cu 4,4%, iar producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat s-au redus cu 0,9%.

În funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, producţia industrială a rămas la acelaşi nivel, în aprilie, anul curent, comparativ cu luna martie. Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au crescut cu 5,6%, în timp ce industria extractivă şi industria prelucrătoare au scăzut cu 2,6%, respectiv cu 2,4%.

Faţă de luna corespunzătoare din 2014, producţia industrială, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 4,1%, ca urmare a rezultatelor pozitive consemnate în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+8,4%) şi industria prelucrătoare (+2,5%). Industria extractivă a fost singura care a înregistrat o scădere, de 7,9%.

În intervalul 1 ianuarie – 30 aprilie 2015, producţia industrială, ca serie brută, a fost mai mare cu 2,9%, datorită creşterii industriei prelucrătoare (+3,6%). La polul opus s-au situat industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, cu o scădere de 4,9%, respectiv de 1,3%.

Faţă de luna precedentă, producţia industrială a scăzut, ca serie brută, cu 6,5%, ca urmare a diminuării a trei sectoare industriale, respectiv industria extractivă (-11,2%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-8,4%) şi industria prelucrătoare (-6,1%).

Datele INS relevă, totodată, că, în aprilie 2015 faţă de aprilie 2014, producţia industrială, ca serie brută, a crescut cu 1,8%, fiind susţinută de creşterea producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+7,9%) şi industriei prelucrătoare (+1,7%). Pe de altă parte, industria extractivă a scăzut cu 8,8%.

SURSA: Agerpres