“Până în prezent s-a recoltat 70% din suprafaţa cultivată cu porumb, iar producţia este peste aşteptări. Agricultorii care au folosit irigaţii au obţinut chiar 10-11 tone la hectar”, ne-a spus Ion Cioroianu, consilier în cadrul Asociației Fermierilor din România și expertul României pe cereale și plante oleaginoase la Bruxelles. Cioroianu a spus că 2014 este cel mai bun an al României pentru producţia de porumb.

MAI CITEŞTE Recolta de porumb în 2014: Producţie mai bună, dar preţuri derizorii

Pe de altă parte, Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, susţine că media la producţia de porumb este de 4 tone la hectar. “Există agricultorii care s-au folosit de tehnologie şi au obţinut producţii bune, dar există foarte mulţi fermieri cu producţii mici”, a subliniat Baciu. Acesta a spus că am putea avea o producţie de porumb mai mare decât anul trecut, dar acest lucru nu foloseşte la nimic dacă fermierii au încasări mai mici. “Preţurile cerealelor sunt mai mici cu 20% faţă de anul trecut”, a adăugat Baciu.

În ceea ce priveşte producţia de floarea-soarelui, aceasta este mai mică decât anul trecut. S-a obţinut în medie 2 tone la hectar.

Producţiile la porumb şi floarea soarelui, rezultate în urma centralizării datelor de la marii şi micii fermieri din Teleorman, sunt foarte bune, a afirmat purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Stelian Găină, citat de Agerpres.

"Producţiile sunt bune, chiar foarte bune la anumiţi fermieri care au aplicat tehnologia şi au administrat îngrăşăminte şi au făcut tratamente la timp. Producţia este foarte bună. Noi avem la nivelul judeţului două forme de exploatare. Principalele culturi sunt porumbul şi floarea soarelui. La floarea soarelui recoltatul este efectuat pe o suprafaţă de 79.000 de hectare dintr-un total de 80.500, respectiv 98% din suprafaţă. Producţia medie se situează la 2.430 de kilograme la hectar. La cultura de porumb recoltatul este efectuat pe 75% din suprafaţă, 56.000 de hectare dintr-un total de 74.000. Producţia medie este undeva la 4.250 de kilograme, porumb boabe la hectar", a declarat Stelian Găină.

În paralel cu strângerea recoltelor, fermierii efectuează lucrări de arat, de discuit, de pregătire a patului germinativ şi de înfiinţare a culturilor de cereale păioase şi de rapiţă.