Anul trecut, producţia totală de miere nu a depăşit 15.000 de tone, din cauza condiţiilor climaterice nefavorabile, deşi se preconiza o producţie de peste 20.000 de tone de miere. Jumătate din producţia românească de miere merge anual la export, în general către piaţa comunitară, Germania fiind una dintre cele mai importante pieţe.

"Anul acesta a fost o presiune pe exporturi deoarece au fost producţii bune în multe ţări din Europa, iar consumul a scăzut nu numai la noi, ci şi în vestul Europei, din cauza crizei. De asemenea, mierea ieftină, de calitatea inferioară, adusă din Argentina sau din China la preţuri de dumping, face concurenţă mierii româneşti pe piaţa externă. Sperăm ca în partea a doua anului să reuşim să exportăm pe pieţele noastre tradiţionale tot la nivelul anilor trecuţi, respectiv în jur de 50% din producţie", a declarat Fetea.

Preţul mierii este comparabil cu cel de anul trecut. Mierea polifloră costă 8-9 lei/kg, iar mierea de salcâm costă 12-13 lei/kg.

România, locul 4 în Europa la producția de miere

Românii au consumat de zece ori mai multă miere în ultimii douăzeci de ani. În anii ’90, consumul de miere era de 50 de grame pe locuitor, iar acum este estimat la 500 de grame pe cap de locuitor. Cu toate acestea, România se află, încă, mult sub nivelul consumului de miere din ţările UE şi cele nordice, unde anual se mănâncă între 1,5 şi 3 kilograme, respectiv în Germania, Olanda, Belgia, chiar şi în Norvegia, o ţară în care nu sunt crescute albine.
România deţine la ora actuală locul patru în Europa din punct de vedere al producţiei de miere, după Germania, Franţa şi Ungaria, cu o medie de 20.000 de tone anual, şi locul şapte la numărul de familii de albine, cu aproape 1,2 milioane. În funcţie de potenţialul melifer, România are potenţial de dezvoltare a sectorului apicol pentru circa 1,5 milioane de familii de albine.
Apicultorii beneficiază în acest an de fonduri comunitare şi naţionale de circa 7 milioane de euro pentru cinci măsuri de susţinere incluse în Programul Naţional Apicol (PNA): refacerea şeptelului apicol, combaterea unor boli precum varooza (specia de acarieni care atacă albinele), efectuarea analizelor de calitate ale mierii, asistenţa tehnică acordată apicultorilor și optimizarea transhumanţei.

Sumele disponibile prin Programul Naţional Apicol (PNA) în perioda 2011-2013 vor fi de aproape 29 de milioane de euro, acesta fiind susţinut anual 50% din fonduri europene şi 50% din bugetul naţional.
Cererile de finanțare au putut fi trimise până pe 1 august și vor fi analizate de APIA până pe 15 octombrie.