Administraţia americană pentru Informaţii în Domeniul Energiei a anunţat miercuri că săptămâna trecută producţia de etanol a trecut în premieră de un milion de barili pe zi, ajungând la 1,008 milioane barili pe zi, în creştere cu 33.000 de barili pe zi faţă de săptămâna precedentă şi aproape triplu faţă de nivelul din urmă cu un deceniu. SUA este cel mai mare producător mondial de etanol, urmate de Brazilia.

Industria etanolului a beneficiat de pe urma îmbunătăţirii condiţiilor pe piaţa muncii şi a preţurilor reduse la combustibili, care au crescut călătoriile cu autovehiculele. Odată cu creşterea consumului de benzină s-a majorat şi cererea de etanol, un aditiv care este adăugat în fiecare galon de combustibil vândut. În plus, Departamentul american al Agriculturii a estimat recent că în acest an fermierii americani au recoltat o cantitate de 13,645 miliarde busheli de porumb.

'Dacă ai stocuri abundente de porumb nu există restricţii cu privire la producţie. Pentru a ajunge însă la numere de acest fel înseamnă că toată lumea a lucrat la capacitate maximă', a declarat Jerrod Kitt, analist la Linn Group în Chicago.

Producătorii americani de etanol, în frunte cu Poet, Archer Daniels Midland, Green Plains şi Valero Energy, s-au bucurat în ultimele 18 luni de marje de profit robuste care le-au permis să-şi ramburseze datoriile şi să facă investiţii în extinderea capacităţilor de producţie pentru a face faţă cererii.

Data de 30 noiembrie este termenul limită până la care Administraţia Obama ar urma să dea publicităţii noile ţinte privind cantitatea de etanol din biocombustibili, care potrivit analiştilor vor fi uşor mai mari decât prevedea legea din 2007.

SURSA: Agerpres