'Anul trecut, producţia de energie din surse regenerabile a fost de 6,3 TWh şi ar putea creşte la 9-10 TWh energie verde în România în 2014', a spus oficialul ANRE.

El a amintit că România şi-a atins în acest an obiectivul asumat în faţa Comisiei Europene, ca 24% din consumul de energie la nivelul anului 2020 să fie din surse regenerabile, astfel că în 2014 vor fi reduse cotele obligatorii anuale de energie regenerabilă.

Departamentul pentru Energie a lansat în dezbatere publică, săptămâna trecută, un proiect de Hotărâre de Guvern care prevede reducerea cotei de la 15% la 11,1% pentru 2014.

'Având în vedere gradul realizării obiectivului din 2020, s-a creat posibilitatea reconsiderării cotei de energie anuală, ceea ce se întâmplă de la începutul anului 2014. Cota se reduce faţă de nivelul de 15% din motive de suportabilitate a consumatorilor finali, atât industriali cât şi casnici, precum şi pentru sustenabilitatea sistemului, ţinând cont de nevoia de echilibru a sistemului energetic', a precizat Calotă.

El a adăugat că 2014 este anul în care piaţa de certificate verzi se va maturiza alături de piaţa de energie electrică din surse regenerabile. AGERPRES