În primele 11 luni din 2021, România a importat cu 9,6% mai mult cărbune faţă de cantitatea importată în 2020. Conform Strategiei Energetice Naţionale, producţia totală de cărbune va scădea de la 32 TWh în 2030 și la 12 TWh în 2050, în continuarea tendinţei de diminuare a cărbunelui în mixul energetic (45 TWh în 2020).

De asemenea, pe 19 ianuarie, Virgil Popescu a explicat că în primăvară va fi extras gaz natural din Marea Neagră, astfel că România va avea un surplus în iarna viitoare de un miliard de metri cubi, ceea ce va reduce şi dependenţa țării noastre de gazul rusesc.

În primăvară vom extrage gaz natural din Marea Neagră. Scade dependenţa de Rusia

„România dacă ar fi avut gazele din Marea Neagră… eram complet independenţi, eram chiar un furnizor de gaze naturale, un furnizor regional de stabilitate energetică. În schimb, România mai are un perimetru şi acesta este aproape gata, acel perimetru unde face exploatarea Black Sea Oil & Gas.

Am avut discuţii cu ei şi în cursul acestei primăveri va ieşi primul gaz din Marea Neagră, deci România va mai avea un surplus în iarna viitoare de un miliard de metri cubi care va veni din Marea Neagră. Asta va reduce şi mai mult dependenţa României de gazul rusesc”, a explicat acesta.

Romgaz va investi în zăcămintele din Buzău

Ministrul Energiei a spus că Romgaz își va concentra atenția asupra zăcămintelor din Caragele – Buzău, de unde se vor extrage gaze naturale din 2023.

„De asemenea, avem zăcămintele onshore, în interiorul ţării, în special zăcământul de la Caragele, din zona Buzăului, dar zăcământul adânc de la Caragele, unde Romgaz începe investiţiile şi începe să sondeze din nou acum. Şi acolo avem un zăcământ bogat şi unde probabil, în 2023, vorbim de primele gaze din acest zăcământ.

Avem clar ce vrem să facem în zona gazului, care este o zonă foarte sensibilă, foarte legată de jocurile geopolitice regionale şi unde ne concentrăm pentru a putea să nu mai avem valuri în perioada următoare”, a adăugat acesta la B1 TV.