Într-un raport comun intitulat Perspectivele agricole 2012-2021, cele două organizaţii estimează că în 2050 vor trebui produse un miliard de tone de cereale şi 200 milioane tone de carne mai mult pe an, comparativ cu nivelul din 2007.

În schimb, dacă în cursul ultimelor decenii producţia agricolă mondială a crescut, în medie, cu peste 2% pe an, potrivit estimărilor FAO şi OECD în următorii 10 ani ritmul de creştere va încetini până la 1,7% pe an.

De asemenea, preţul produselor agricole va continua să crească în următorul deceniu, cele mai mari creşteri urmând a se înregistra în cazul oleaginoaselor, ca urmare a creşterii puternice venite din partea economiilor emergente.

"Preţurile nominale ar urma să se menţină pe un trend crescător în următorii zece ani. De asemenea în cazul preţurilor reale, ajustate în funcţie de inflaţie, acestea vor rămâne la acelaşi nivel sau vor scădea comparativ cu nivelurile actuale dar vor fi cu 10 până la 30% peste cele înregistrate în deceniul trecut", se arată în raportul FAO/OECD.

"Creşterea productivităţii într-o manieră durabilă precum şi pieţele deschise vor fi esenţiale pentru acoperirea necesităţilor nutriţionale ale generaţiilor viitoare’, susţine secretarul general al OECD, Angel Gurría. ‘Trebuie să ne concentrăm pe o creştere sustenabilă a productivităţii, în special în ţările în curs de dezvoltare şi mai ales în cazul micilor producători", a declarat la rândul său directorul general al FAO, José Graziano da Silva.

Raportul atrage atenţia asupra impactului creşterii biocarburanţilor asupra preţului produselor alimentare. Potrivit FAO/OECD producţia de bioetanol şi biodiesel ar urma să se dubleze până în 2021, iar aproximativ 34% din producţia de trestie de zahăr, 16% din producţia de uleiuri vegetale şi 14% din producţia de cereale ar urma s fie utilizate pentru producţia de biocarburanţi.
Sursa: Agerpres