"Săptămâna trecută am transmis informal o notă Comisiei Europene privind situaţia sectorului de legume şi fructe din România în urma embargoului impus de Federaţia Rusă, iar în data de 12 august nota a fost trimisă oficial la Bruxelles. Propunerea României vizează acoperirea pierderilor de venit suferite de producători, indiferent de forma de organizare. În funcţie de soluţia adoptată de Comisie vom solicita ajutorul financiar, dar deocamdată nu avem o evaluare a pagubelor", a precizat Botănoiu.

Potrivit sursei citate, în data de 11 august a fost analizat la Bruxelles, în cadrul DG Agri (n.r. Direcţia Generală Agricultura şi Dezvoltare Rurală), impactul sancţiunilor impuse de Rusia asupra pieţei, iar în 12 august, într-o nouă reuniune extraordinară a Comitetului Politic de Securitate la nivelul UE, s-a discutat despre modul în care măsurile luate de Rusia afectează agricultura şi comerţul UE. În 14 august va avea loc, la Bruxelles, reuniunea extraordinară a Comitetului de Gestiune pentru organizarea comună a pieţei unde fiecare stat îşi va prezenta problemele specifice şi propunerile.

"La reuniunea din 14 august se va aproba una dintre soluţiile posibile pentru a putea compensa pierderile producătorilor. Poate fi intervenţia publică, recoltarea înainte de coacere, distribuţia gratuită. În funcţie de soluţia stabilită, România va solicita sprijin pe măsura respectivă. În acest sens, am cerut date în teritoriu din sectorul legume şi fructe pentru o evaluare a pagubelor, indiferent dacă producătorii sunt sau nu organizaţi", a spus Botănoiu.

Uniunea Europeană are, prin Politica Agricolă Comună (PAC), un instrument de intervenţie, o rezervă de criză, în valoare de 433 de milioane de euro prin care se poate veni în sprijinul producătorilor europeni.

Producătorii români de legume şi fructe au cerut Ministerului Agriculturii să notifice Comisia Europeană cu privire la pierderile pe care le înregistrează în urma embargoului impus de Federaţia Rusă ţărilor UE, avansând o sumă de 300 de milioane de euro pentru a putea acoperi costurile.

Aurel Tănase, directorul general al Organizaţiei Interprofesionale Naţionale Prodcom Legume-Fructe din România, a declarat luni că producătorii de legume şi fructe se află în imposibilitatea de a mai valorifica producţia anului 2014 din cauza invaziei de legume-fructe destinate iniţial pieţei ruseşti şi care, în urma embargoului impus de Federaţia Rusă ţărilor membre Comunităţii Europene, au luat calea pieţei româneşti blocând astfel comerţul intern şi intracomunitar pentru operatorii români.

Potrivit sursei citate, zeci de tiruri sunt întoarse din Federaţia Rusă spre ţările UE, iar o parte vor lua calea pieţei de desfacere din România.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat recent că România nu va fi afectată în mod direct de decizia Rusiei de a interzice importurile de produse alimentare din SUA şi Uniunea Europeană (UE), deoarece exporturile nu erau foarte mari, undeva la 41 de milioane de euro în 2013.

Acesta nu a exclus însă posibilele efecte care ar putea apărea, în timp, pe piaţa internă din cauza unui aflux mare de produse provenite din ţările care exportă masiv în Rusia.AGERPRES