În prezent, preţul barilului de ţiţei Brent este la jumătate faţă de preţul de 115 dolari înregistrat în luna iunie a acestui an, ca urmare a ofertei abundente şi a scăderii cererii mondiale. La un forum pe energie organizat la Abu Dhabi, ministrul Petrolului din Arabia Saudită, Ali al-Naimi, a dezminţit că motivele politice au un rol în politica petrolieră a Arabiei Saudite, cel mai mare producător mondial de petrol, adăugând că scăderea preţului ţiţeiului nu va avea un impact masiv asupra economiei Arabiei Saudite şi a altor state arabe.

”Arabia Saudită şi alte state au încercat să reechilibreze piaţa, însă lipsa de cooperare din partea altor producători din afara OPEC precum şi răspândirea de informaţii înşelătoare şi speculaţiile au condus la o continuare a scăderii preţurilor”, a declarat Ali al-Naimi. Acesta s-a declarat însă convins că piaţa petrolieră se va restabili, iar preţul petrolului va creşte.

Un mesaj similar a venit din partea ministrului Energiei din Emiratele Arabe Unite, Suhail al-Mazrouei. 'Lumea a înregistrat o scădere masivă a preţurilor. Una din principalele cauze este producţia iresponsabilă a anumitor producători din afara OPEC', a apreciat Suhail al-Mazrouei. Acesta a adăugat că decizia recentă a OPEC de a nu îşi reduce producţia este corectă. 'A fost o decizie corectă şi strategică şi va conduce la o stabilizare a preţurilor', a spus Suhail al-Mazrouei.

La rândul său, ministrul Petrolului din Irak, Adel Abdul Mahdi, a declarat că nu vede necesitatea organizării unei reuniuni de urgenţă a OPEC. Comentariile sale sunt similare cu cele venite în ultimele zile de la alţi miniştrii OPEC, ceea ce sugerează că este puţin probabil ca OPEC să-şi modifice în perioada următoarea nivelul de producţie. OPEC, o organizaţie care regrupează 12 state membre, furnizează aproximativ 40% din petrolul mondial. Următoarea reuniune a miniştrilor Petrolului din OPEC ar urma să aibă loc peste cinci luni.