Astfel, în sistem existau parcuri eoliene cu o putere de 3.186 de MW, panouri fotovoltaice cu o capacitate totală de 1.306 de MW, microhidrocentrale de 583 de MW şi proiecte pe bază de biomasă cu o putere cumulată de 103 MW.

La finele anului trecut, figurau în sistem capacităţi de producţie a energiei regenerabile de 5.200 de MW, conform sursei citate.

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a declarat luni că i-a rugat pe reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) să reanalizeze cota de certificate verzi pentru anul următor, în contexul în care producătorii de energie regenerabilă susţin că această cotă ar trebui să crească.

'În urma discuţiilor cu reprezentanţii din industria regenerabilă, aceştia susţin că există elemente pentru creşterea cotei. Obiectivul meu este să avem o cotă nouă. Acest act normativ ar fi trebuit iniţiat mult mai devreme. Îi rog pe colegii de la ANRE să analizeze din nou, să vedem care sunt opţiunile reale', a declarat ministrul, la Adevărul Live.

'Situaţia din regenerabile nu depinde doar de această cotă, ci şi de modul cum funcţionează OPCOM şi sunt tranzacţionate certificatele verzi, precum şi de situaţia exceptărilor de la plata certificatelor', a adăugat Grigorescu.

Întrebat dacă o majorare a cotei de certificate verzi va duce şi la creşterea facturii consumatorilor, ministrul a precizat că trebuie realizat un echilibru între părţile implicate: 'Avem nevoie de un rezultat de echilibru. Eu sunt adeptul unui mix energetic echilibrat, bine balansat'.

Grigorescu a punctat că ar fi fost nevoie de mai multă predictibilitate a deciziilor în acest sector. 'Este important şi faptul că ne-am atins ţinta de regenerabile în raport cu producţia de astăzi şi este greu de imaginat să mai vedem acelaşi avânt de până acum', a continuat el.

Ministrul Energiei s-a întâlnit săptămâna trecută cu asociaţiile din sectorul energetic şi cu ANRE pentru a discuta pe tema cotei anuale obligatorii de energie electrică produsă din surse regenerabile care beneficiază de certificate verzi, pentru 2016.

'Potrivit reprezentanţilor ANRE, principiul care a stat la baza stabilirii cotei la 12,15% este menţinerea impactului certificatelor verzi în factura consumatorului final. Ministrul Victor Grigorescu a dat asigurări că va analiza atât poziţia jucătorilor din piaţa de energie regenerabilă, cât şi poziţia ANRE, urmând să propună o soluţie finală în cel mai scurt timp. Victor Grigorescu a punctat necesitatea ca actul normativ care stabileşte această cotă să fie avizat cât mai repede posibil', se precizează într-un comunicat al ministerului de resort.

Cota anuală obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile pentru anul 2016 este de 12,15% din consumul final brut de energie electrică şi, în aceste condiţii, impactul certificatelor verzi în factura consumatorului final de energie electrică va fi de 35 lei/MWh, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat pe site-ul Ministerului Energiei la finele lunii noiembrie.

La finele săptămânii trecute, ministerul Economiei a anunţat că acordul pentru exceptare de la plata unei părţi din numărul de certificate verzi aferent cotei obligatorii a fost obţinut în 2015 de către 37 de companii, iar cantitatea de energie estimată a fi exceptată totalizează 7 TW.

Reprezentanţii asociaţiilor din domeniu, afirmau, în iulie, că menţinerea cotei de certificate verzi la un nivel foarte mic pentru al treilea an consecutiv reprezintă o lovitură de graţie pentru o mare parte dintre producătorii de energie din surse regenerabile.

SURSA: Agerpres