Intervenția militară a Rusiei în Ucraina constituie încă un motiv pentru relaxarea restricțiilor asupra exporturilor de gaze naturale din America. Acest lucru, potrivit Bloomberg care citează analiști din domeniu, ar reduce considerabil dependența Europei de gazele rușesti.

În ultimii ani, America a devenit cel mai mare producător de gaze naturale la nivel mondial, înainte Rusiei care a întrerupt de două ori, în 2006 și 2009, livrările de gaze către Ucraina, în contextul disputelor dintre Kiev și Moscova referitoare la prețul gazelor și la tarifele de tranzit.

Potrivit aceleiași surse, creșterea accesului Europei la resursele SUA ar reduce posibilitatea ca Rusia să utilizeze energia ca pe o armă. ”Vorbim despre un instrument de presiune geopolitică pe care l-am putea utiliza dacă nu ar exista aceste restricții protecționiste în sectorul energiei din SUA”, a declarat Christopher Guith, vicepreședinte al Institutului pentru Energie în Secolul 21 din cadrul Camerei de Comerț a SUA, citat de Bloomberg

De altfel, Rusia nu a amenințat să întrerupă livrările de gaze către Ucraina în contextul crizei actuale, iar analiștii cred că ar fi o greșeală ca Moscova să renunțe la veniturile generate de aceste exporturi.

Totodată, producătorii din SUA  sunt de părere că situația tensionată din Ucraina este un motiv în plus pentru grăbirea avizării permiselor de export de gaz natural lichefiat solicitate guvernului american.