Conform anchetatorilor, pe 24 octombrie 2008, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a membrilor unei comisii de aplicare a Legii 10/2001 din cadrul primăriei Constanţa, din care făceau parte: Mazăre Radu Ştefan – primarul municipiului Constanţa, Constantinescu Nicuşor Daniel – fost consilier municipal, Racu Constantin – fost director al Direcţiei Administraţie Publică, – Dospinescu Daniela Ramona – directorul Direcţiei Patrimoniu, Marica Ion – directorul Direcţiei Tehnic Investiţii, Miron Dan – fost consilier municipal şi consilierii juridici Tălpău Cristian, Chircă Nora Alina şi (fost) Ghiţulescu Bogdan, în sarcina acestora reţinându-se infracţiunile: abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obţinerea de avantaje patrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată; fals intelectual, în formă continuată; asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

Procurorii îl acuză în prezent pe primarul Constanţei că avea obligaţia să-i suspende din funcţie pe funcţionarii publici menţionaţi, angajaţi ai primăriei.

'De la acea dată şi până în prezent, suspectul Mazăre Radu Ştefan, deşi avea obligaţia legală, conform art.86 alin.2 din Legea nr.188/1999, nu a dispus suspendarea următorilor: Racu Constantin, Dospinescu Ramona Daniela, Marica Ion şi Chircă Nora Alina, din funcţiile publice pe care le deţineau în cadrul Primăriei Constanţa, faptă care a avut ca efect plata nelegală a drepturilor salariale către persoanele respective precum şi obţinerea unor foloase necuvenite pentru acestea', potrivit procurorilor anticorupţie.

Aceştia au menţionat că Radu Mazăre a fost chemat vineri la DNA Constanţa pentru a i se aduce la cunoştinţă 'calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală'.

Pe 5 februarie 2014, procurorii DNA – Serviciul Teritorial Constanţa au informat, printr-un comunicat remis presei, că dispus începerea urmăririi penale faţă de Mazăre Radu, pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, cât şi faţă de Marica Ion şi Dospinescu Ramona Daniela, la momentul săvârşirii faptelor funcţionari în cadrul Primăriei Constanţa şi membri în comisia de aplicare a Legii nr.10/2001, fiind acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi abuz în serviciu contra intereselor publice. Aceeaşi măsură a fost luată şi împotriva lui Racu Constantin, avocat în cadrul Baroului Constanţa, la momentul săvârşirii faptelor funcţionar în cadrul Primăriei Constanţa şi membru în comisia de aplicare a Legii nr.10/2001, sub acuzaţia de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi abuz în serviciu contra intereselor publice.

'În perioada 17 martie 2009 – 20 ianuarie 2014, suspectul Mazăre Radu Ştefan nu şi-a îndeplinit obligaţia care decurgea din funcţia de primar al mun. Constanţa privind predarea a două terenuri către proprietarul lor, pe care acesta le cumpărase de la Consiliul Local Constanţa. Această omisiune a avut ca urmare plata, către persoana respectivă, a sumei de 162.687,82 lei, de la bugetul local al mun. Constanţa cu titlul de despăgubiri, cheltuieli de judecată, onorariu avocat şi cheltuieli de executare, precum şi un avantaj patrimonial unei alte persoane care foloseşte, în prezent, cele două terenuri.

Concret, la data de 31 iulie 2009, suspectul Mazăre Radu Ştefan, în exercitarea atribuţiilor de serviciu legate de aplicarea Legii nr.10/2001, care decurgeau din funcţia de primar al mun. Constanţa, a emis o dispoziţie, prin care două persoane vătămate au fost expropriate în fapt şi private în mod ilegal de un bun pe care îl deţineau, suferind astfel o vătămare a intereselor legitime, respectiv o atingere adusă dreptului lor de proprietate, precum şi un prejudiciu patrimonial. Totodată, prin acest act s-a obţinut, un avantaj patrimonial necuvenit bugetului municipiului Constanţa, constând în contravaloarea bunului de care au fost private părţile vătămate', conform DNA.

Procurorii DNA au informat că, pe 25 ianuarie 2011, printr-o sentinţă civilă, Tribunalul Constanţa i-a obligat pe primarul municipiului Constanţa, Consiliul Local Constanţa şi Municipiul Constanţa prin primar să înainteze propunerea de acordare a despăgubirilor către un reclamant, pentru un teren de 293,20 metri pătraţi.

'Printr-o dispoziţie emisă la 28 noiembrie 2011, suspectul Mazăre Radu Ştefan a dispus acordarea de măsuri reparatorii în echivalent acestei persoane, pentru un teren cu suprafaţă de 50 m.p.(ce făcea parte din suprafaţa de 293,20 m.p.), imposibil de restituit în natură. Aceste măsuri reparatorii au constat într-o suprafaţă de teren de 600 m.p., situat în mun. Constanţa, cartierul Palazu Mare, în valoare de 30.000 euro, producându-se astfel un prejudiciu patrimonial mun. Constanţa', au mai informat procurorii anticorupţie.AGERPRES