Procurorii anticorupție cer arest preventiv pentru Igor Dodon. Au contestat arestul la domiciliu

Procurorii anticorupție din Republica Moldova au contestat cu recurs, vineri, arestul la domiciliu al fostului președinte al țării Igor Dodon. Ei cer ca acesta să fie arestat preventiv pentru o perioadă de 30 de zile.

”Procuratura Anticorupţie, informează opinia publică că, pe parcursul zilei de astăzi 27 mai 2022, procurorii au contestat cu recurs la Curtea de Apel Chişinău, încheierea Judecătoriei Chişinău, sediul Ciocana din 26 mai 2022 prin care s-a dispus plasarea în arest la domiciliu pe un termen de 30 zile, a ex-preşedintelui Republicii Moldova, învinuit pe patru capete de acuzare, după cum urmează: coruperea pasivă, organizarea, dirijarea şi acceptarea cu bună-ştiinţă a finanţării partidului politic de către un grup criminal organizat, trădare de patrie şi îmbogăţire ilicită”, arată Procuratura Anticorupție din Republica Moldova.

Recursul a fost motivat prin netemeinicia deciziei instanței de judecată

”Procurorii şi-au motivat recursul prin netemeinicia deciziei instanţei de judecată. Or, la eliberarea mandatului de arestare la domiciliu în privinţa persoanei vizate, însăşi instanţa a constatat existenţa bănuielii rezonabile de comitere de către persoana învinuită a infracţiunilor imputate şi prezenţa în speţă a riscurilor invocate şi susţinute prin probele anexate la demers, precum şi cele prezentate suplimentar în şedinţă de judecată de către procurori şi anume:

  • riscul eschivării de la organul de urmărire
  • riscul împiedicării bunei desfăşurări a urmăririi penale
  • riscul săvârşirii de noi infracţiuni
  • și riscul provocării dezordinilor publice”.

Procurorii au mai spus că ”argumentul invocat de către instanţa de judecată, precum că, „arestul la domiciliu poate pozitiv să influenţeze mersul urmăririi penale, cât şi procesul de obţinere a probelor asupra cazului”, nu ţine, dat fiind faptul că, procurorii au prezentat nemijlocit în şedinţa de judecată suficiente probe care confirmă că, învinuitul are deplasări frecvente peste hotarele ţării, fapt confirmat prin informaţia cu privire la traversarea frontierei de stat, precum şi prin depistarea în cadrul percheziţiilor a mijloacelor financiare în valută străină, inclusiv ruble ruseşti”.

”Mai mult ca atât, însăşi învinuitul a confirmat că avea planificată o deplasare în Federaţia Rusă, deţinând de asemenea şi paşaport diplomatic. Concomitent, procurorii consideră că, judecătorul la emiterea deciziei nu a ţinut cont de caracterul complex al cazului infracţional investigat şi în mod special de legătura cu anumite personaje, lista care i-a fost adusă la cunoştinţă învinuitului în şedinţa de judecată. Prin urmare, există toate premisele că, acesta va întreprinde acţiuni de natură să împiedice aflarea adevărului, prin dirijarea lor şi orientarea la modul în care urmează să îşi formuleze declaraţiile”, au mai transmis procurorii.

Arestul la domiciliu nu va asigura izolarea lui Igor Dodon

Procurorii au mai spus că măsura de arestare la domiciliu nu va asigura izolarea lui Igor Dodon și de a ”asigura excluderea posibilităţii acestuia de a intra în contact cu anumite persoane implicate în cadrul acestei cauze penale, prin intermediul aplicaţiilor telefonice on-line instalate în telefoanele membrilor săi de familie, cu care domiciliază împreună la aceiaşi locaţie, unde a fost dispusă executarea măsurii preventive sub formă de arest la domiciliu”.

”Mai mult ca atât, instanţa de judecată evident nu a aplicat toate restricţiile impuse de norma procesual penală, astfel nefiind limitate convorbirile telefonice, recepţionarea şi expedierea trimiterilor poştale şi utilizării altor mijloace de comunicare. La fel, procurorii consideră nemotivat argumentul instanţei precum că, învinuitul anterior nu a fost în conflict cu legea. Or, acest argument este nejustificat şi contravine probelor prezentate de către procurori, care confirmă faptul că, anterior pornirii acestei cauze penale, persoana vizată este urmărită penal deja într-o altă cauză penală, aflată la acest moment în gestiunea Procuraturii Generale”, au mai transmis procurorii anticorupţie.

Igor Dodon, legături stabile și constante cu Rusia

Procurorii anticorupție din Republica Moldova spun ”concluzionarea asupra faptului că, învinuitul are legătură durabilă cu statul (se prezuma referirea la Republica Moldova) este una arbitrară or, probele prezentate de către procurori, indică asupra unor legături stabile şi constante cu Federaţia Rusă, învinuitul fiind preşedintele unei asociaţii obşteşti, având finanţare exclusiv din Federaţia Rusă, iar co-fondator al asociaţiei respective este o organizaţie rusească”.

”Mai mult ca atât, deţinerea de funcţii publice înalte la care face trimitere instanţa de judecată nu pot constitui în sine temei de apreciere a necesităţii alegerii unei măsuri preventive mai puţin aspre. În concluzie, procurorii consideră că, instanţa de judecată şi-a motivat decizia în contradicţie cu probele prezentate de către procurori, bazându-se pe afirmaţii subiective ale apărării, care nu au fost probate nici într-un fel. Ţinem să precizăm că, investigaţiile penale pe acest caz se efectuează în limitele legislaţiei procesual penale, cu respectarea tuturor drepturilor şi libertăţilor persoanei vizate, cu asigurarea principiului prezumţiei de nevinovăţie, confidenţialităţii urmăririi penale, respectării vieţii private şi a datelor cu caracter personal”, au mai transmis procurorii.

Amintim că recursul va avea loc pe data de 31 mai, de ora 13:00, la Curtea de Apel Chișinău.