Conform specialiştilor, în cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor de cultură. În schimb, deficite moderate de apă în sol (secetă pedologică moderată) se vor înregistra local în centrul ţării.

Din punct de vedere al stării de vegetaţie a culturilor agricole, procesele vegetative la culturile de toamnă vor evolua lent pe aproape întreg teritoriul agricol, cu excepţia depresiunilor din nordul şi centrul ţării, unde va fi posibilă stagnarea temporară a acestora.

În funcţie de data semănatului şi condiţiile pedo-climatice, cerealierele de toamnă (orz şi grâu) se vor afla în fazele de răsărire (50-100%), formarea frunzei a treia (30-100%) şi înfrăţire (10-100%).

La rapiţă se va continua dezvoltarea aparatului foliar (6-15 frunze), cu o uniformitate şi vigurozitate a plantelor pe ansamblu bună şi medie, iar pomii fructiferi şi viţa-de-vie vor intra treptat în starea de repaus vegetativ. În aceste cazuri se va continua îngălbenirea şi căderea frunzelor, în toate plantaţiile.

În general, condiţiile agrometeorologice prognozate vor permite desfăşurarea normală a lucrărilor agricole în câmp (arături, întreţinerea plantaţiilor pomi-viticole, fertilizări etc).

Potrivit ANM, în intervalul 29 noiembrie – 5 decembrie 2014, va predomina un regim termic al aerului mai scăzut decât în mod obişnuit, în majoritatea regiunilor agricole, cu o temperatură medie diurnă a aerului cuprinsă între -6 şi 8 grade Celsius în aproape toată ţara, abaterile termice negative fiind de la un grad la 4 grade Celsius.

Maximele aerului se va situa între -4 şi 11 grade Celsius, pe întreg teritoriul agricol, în timp ce minimele vor fi cuprinse între -9 şi 5 grade Celsius, în majoritatea zonelor de cultură, producându-se îngheţ la sol.

Totodată, din punct de vedere pluviometric, se întrevăd precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare) în majoritatea regiunilor agricole. Local, se vor semnala intensificări temporare ale vântului.

Specialiştii ANM recomandă pentru perioada următoare: finalizarea arăturilor adânci de toamnă, administrarea îngrăşămintelor minerale complexe la culturile înfiinţate în perioada optimă, precum şi efectuarea lucrărilor agro-tehnice de întreţinere (tratamente fito-sanitare, îngropatul viilor) în plantaţiile pomi-viticole.

SURSA: Agerpres