Şansele Rovanei Plumb de a ajunge comisar european s-ar putea diminua, în urma unor suspiciuni ce au apărut la Bruxelles privind declaraţia de avere pe care social-democrata a depus-o la Parlamentul European. Mai precis, este vorba de anumite împrumuturi pe care Plumb nu le-ar fi declarat.

Astfel, Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) din Parlamentul European a somat-o, joi, pe Rovana Plumb să explice diferenţele dintre declaraţiile de avere depuse în România şi cele de la Bruxelles. În plus, Plumb ar trebui să vine cu o traducere a documentului din România şi să ofere informaţii suplimentare în legătură cu un împrumut despre care nu a oferit prea multe detalii, scrie digi24.ro.

În declarațiile de avere pe care Rovana Plumb le-a făcut publice în România, figurează trei împrumuturi, unul de la banca Societe Generale, în valoare de 800.000 de euro, scadent în 2030 și două făcute la persoane fizice. La Bruxelles, Plumb a depus un document cu 6 pagini, conform Codului de conduită al Comisiei Uniunii Europene, cu detalii despre venituri, cheltuieli, banii din conturi și proprietăți. Din document lipsesc însă informațiile despre împrumuturile pe care le trecuse în declaraţia de avere depusă la Parlamentul României.

„Aceste neconcordanțe trebuie clarificate înainte de a putea continua procesul de numire”, a declarat europarlamentarul Daniel Freund. Partidul Verde consideră că este prea scurt timpul pentru a analiza conflictele de interese: „Avem nevoie de o autoritate independentă de investigare care să împiedice ocuparea locurilor de muncă europene de top cu politicieni dubioși”.