Biroul Electoral Central (BEC) admite, în răspunsul la solicitarea lui Valer Dorneanu, președintele Curții Constituționale, că în desfășurarea referendumului pentru Justiție inițiat de președintele Iohannis a avut loc o ”eroare generată de formularea ambiguă” a Legii 3/2000.

Astfel, unele birouri electorale ale secțiilor de votare au completat listelele electorale permanente cu alegătorii cuprinși în listele electorale suplimentare.

BEC explică, într-un comunicat de presă, că înscrierea la această rubrică, de către unele birouri electorale ale secţiilor de votare, şi a alegătorilor cuprinşi în listele electorale suplimentare, ”este o eroare generată de formularea ambiguă a textului de la pct. 1 din anexele nr. 2 – 4 la Legea nr. 3/2000, cu modificările şi completările ulterioare (textul care se regăseşte pe procesul verbal din secţia de votare poate sugera că ‘lista pentru referendum’ este mai mult decât lista electorală permanentă, respectiv că ar include şi numărul alegătorilor care au votat pe lista suplimentară)”.

BEC precizează că, în absenţa unei atribuţii legale cu acest obiect stabilite în sarcina sa, Biroul Electoral Central nu putea dispune corectarea acestei erori, în condiţiile în care legiuitorul nu a introdus, la acest punct din procesul verbal de centralizare, o cheie de control care să împiedice o astfel de înscriere eronată.

Iohannis aşteaptă validarea referendumului de către CCR

Curtea Constituţională a României – CCR a amânat, miercuri, discuţiile privind validarea rezultatului referendumului pentru data de 27 iunie.

Potrivit art. 146 lit. i) din Constituţie, CCR ”veghează la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului şi confirmă rezultatele acestuia”.

Hotărârea Curţii Constituţionale stabileşte dacă a fost respectată procedura pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului şi confirmă rezultatele acestuia. Înaintea publicării în Monitorul Oficial, hotărârea se prezintă Camerei Deputaţilor şi Senatului, întrunite în şedinţă comună.

Biroul Electoral Central a anunţat, pe 3 iunie, rezultatele finale ale referendumului din 26 mai.

La prima întrebare, privind interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie, numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul „da” a fost de 6.459.383, în timp ce pentru „nu” au optat 1.059.678. Numărul voturilor nule: 403.530.

La întrebarea a doua, privind interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare, corelată cu dreptul altor autorităţi constituţionale de a sesiza direct CCR cu privire la ordonanţe, numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul „da” a fost de 6.477.865, iar pentru „nu” – 1.038.916. Numărul voturilor nule: 407.088.