Ciprian Șerban, despre stadiul lucrărilor la autostrada A0 Nord
Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Ciprian Șerban, a anunțat, joi, că lucrările pe lotul 4 al autostrăzii A0 Nord au ajuns la un stadiu avansat de execuție, de aproximativ 75%. În schimb, progresul pe lotul 3 este mai lent, atingând doar 53%, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la finalizarea acestuia până la sfârșitul anului, termen prevăzut în contract.
Oficialul a adăugat că i-a semnalat șefului de șantier de pe lotul 3 riscul de a nu încheia lucrările până la finalul anului 2025, dacă nu se îmbunătățește mobilizarea și ritmul de execuție, conform celor prevăzute în contract.
„Verificări pe şantierele a două dintre loturile A0 Nord! În timp ce pe lotul 4 (Pantelimon-Glina), constructorul român are un avans considerabil (75%), pe lotul 3 (Afumaţi-Pantelimon) constructorul chinez a ajuns doar la un stadiu de 53% şi continuă să acumuleze întârzieri.
I-am atras atenţia şefului de şantier de pe lotul 3 că, în cazul în care nu va creşte mobilizarea şi ritmul de lucru, riscă să nu finalizeze lucrările anul acesta (2025), aşa cum prevede contractul”, a scris acesta pe Facebook.
Ciprian Șerban a precizat că, din cauza acestei situații, constructorul chinez va primi nu doar certificate negative intermediare, ci va fi și sancționat cu penalități pentru întârzierile acumulate în derularea lucrărilor.
Oficialul a atras atenția că „dacă circulaţia pe lotul 3 nu va fi deschisă anul acesta, finalizarea în această toamnă a lotului 4, înainte de termenul contractual (2026), va face inutilizabil întregul tronson cu o lungime de aproximativ 13 km din semi-inelul nordic al A0”.
Lotul 1 din A0 Nord ar putea fi finalizat cu aproximativ șase luni mai devreme
În altă ordine de idei, amintim că segmentul cel mai întârziat al autostrăzii de centură A0 a Capitalei a primit abia în această primăvară aprobarea completă necesară pentru începerea lucrărilor. Cu toate acestea, oficialii Ministerului Transporturilor își exprimă speranța că aproximativ 50% din traseu va putea fi dat în exploatare cu aproximativ șase luni înainte de termenul contractual, realizând astfel legătura prin autostradă între două drumuri naționale importante.
Construirea celor 18 kilometri de autostradă, care vor face legătura între A0, de la DN1 până la intersecția cu A1, a fost atribuită unui consorțiu format din companii de construcții din Italia și România. La finalizarea acestui tronson, va fi completată ultima secțiune lipsă a autostrăzii A0, care va avea în total aproximativ 100 de kilometri și va înconjura în întregime municipiul București. Mai multe puteți citi aici.