Un consorțiu format din firme de construcții din Italia și România este responsabil pentru edificarea celor 18 kilometri care vor lega A0 de la DN1 până la intersecția cu A1. Odată încheiat, acest tronson va reprezenta ultima verigă necesară pentru completarea autostrăzii A0. Aceasta va însuma aproximativ 100 de kilometri ce înconjoară integral Capitala.

„Evoluția șantierului este una bună, iar lucrările sunt in graficul contractat. Vă reamintesc că am demarat execuția lucrărilor în luna Martie a acestui an, iar finalizarea acestora va fi la sfârșitul anului viitor. Vizăm, împreuna cu antreprenorii, finalizarea unui prim tronson, intre DN1 și DN1A, înainte de termen cu aproximativ 6 luni – mai 2026”, a transmis secretarul de stat în Transporturi, Irinel Ionel Scrioșteanu.

Kilometri de autostradă neutilizați

Din punctul în care A0 se intersectează cu DN1 și până în apropierea localității Corbeanca există deja aproximativ doi kilometri de autostradă, neutilizați încă din 2023, când compania UMB a încheiat lucrările pe tronsonul adiacent (Lotul 2). În prezent, antreprenorii autohtoni care lucrează pe Lotul 1 speră să extindă această porțiune nefolosită până la viitorul nod rutier cu DN1A – aproximativ 8 kilometri de autostradă.

Avansarea lucrărilor într-un ritm accelerat ar putea fi realizabilă și datorită faptului că această porțiune de 8 kilometri prezintă un nivel redus de complexitate tehnică. Este singura structură majoră ce reprezintă un pasaj suprateran prin care DN1A traversează viitoarea A0.

În rest, construcțiile de amploare pe care antreprenorul italian le are de realizat se regăsesc în partea rămasă a lotului, de la DN1A până la conexiunea cu A1. Mai precis, este vorba despre un pod care va permite autostrăzii să treacă deasupra căii ferate București – Pitești, urmat de un alt pod de mari dimensiuni ce va supratraversa atât DN7, cât și aceeași cale ferată.

Companiile implicate

Pe acest segment, cu o lungime de 17,5 kilometri, își desfășoară activitatea două companii, parte dintr-o asociere româno-italiană, care lucrează pe tronsoane diferite.

Contractul, semnat în toamna anului 2023, are o valoare de 815 milioane de lei și prevede 12 luni pentru etapa de proiectare și 22 de luni pentru execuția propriu-zisă. Prima autorizație de construire, parțială, a fost emisă abia în 2024, iar întreaga porțiune a primit acordul complet pentru începerea lucrărilor în februarie același an, scrie Hotnews.ro.

Lotul 1 din A0 Nord (DJ601 – Corbeanca/DN1)

  • Lungime: 17,5 km
  • Valoare: 815 milioane lei
  • Constructor: Asocierea Impresa Pizzarotti – Retter Management
  • Contract semnat: octombrie 2023
  • Lucrări demarate: octombrie 2024 (parțial) / martie 2025 (integral)
  • Termen de finalizare: 22 de luni pentru execuție
  • Finalizare posibilă: T4 2026 / T2 2026 (parțial, între DN1 și DN1A)

„Constructorul român (Retter Management) se ocupă de construcția sectorului de 8 km cuprins intre km 12+120 și km 20+000 (Buftea DN1A – Corbeanca DN1)”, transmite CNAIR.