Adrian Năstase, atac la adresa lui Traian Băsescu
Fostul premier Adrian Năstase a reacționat pe blogul său după decizia instanței de a o elibera pe Elena Udrea, aducând în atenție probleme grave legate de modul în care au fost gestionate dosarele cu miză politică în România.
Comentariul său face referire la propria condamnare de acum peste un deceniu, pe care o consideră rezultat al unor practici judiciare discutabile și nedrepte, ce au afectat nu doar cazul său, ci și alte procese similare.

Adrian Năstase a evocat faptul că sentința care l-a condamnat pe atunci s-a bazat pe probe indirecte și pe proceduri controversate, inclusiv introducerea unui procuror DNA neînvestit ca judecător în completul de judecată.
Această situație a devenit, spune el, un precedent periculos folosit ulterior și în alte cauze, printre care și dosarul Elenei Udrea.
„Articolul din „Lumea justiției” mi-a trezit amintiri dureroase. Au trecut mai mult de zece ani de la condamnarea mea, în care nu au contat argumentele mele sau ale avocaților mei. Mai mult, văd acum că decizia aceea de condamnare (condamnare pe bază de probe indirecte, jocul de-a termenele de prescripție, folosirea unui procuror adus special în completul de judecată de la DNA – și care nu depusese jurământul de judecător – a fost folosită, ca precedent, și în alte dosare.
Mă bucur că Elena Udrea a fost eliberată și că a putut să-și revadă fiica dar cred că în chestiunea finanțării campaniei electorale, Băsescu era „beneficiarul real” al banilor de campanie – după cum a afirmat Livia Stanciu (decorată recent de Sistem) în dosarul meu. Elena Udrea a fost doar ‘țapul ispășitor’. Sper că a realizat lucrul acesta.”, a scris Adrian Năstase pe blogul său.
Elena Udrea, folosită ca țap ispășitor
În opinia fostului lider, cazul Udrea relevă cum un sistem judiciar poate să sancționeze în mod selectiv persoane aflate în dizgrația puterii.
”(…) Cazul Elenei Udrea este unul dintre cele mai rușinoase momente pentru Justiția română, care, din punctul nostru de vedere, ar trebui obligatoriu predat la facultățile de drept și la INM, astfel încât viitorii magistrați să nu mai repete ceea ce s-a petrecut în această speță. Nu o considerăm pe Elena Udrea vreo sfântă, dar povestea este de fapt exemplul de cum Sistemul poate executa o persoană aflată pe lista neagră. Și indiferent că vorbim despre Elena Udrea, un alt politician sau despre un simplu om, nimeni nu trebuie trimis la închisoare cu încălcarea legii și a drepturilor fundamentale, nici măcar atunci când respectiva persoană este vinovată. Căci orice condamnare trebuie dispusă doar în urma unui proces echitabil, în care legea să fie obligatoriu respectată”, a postat Adrian Năstase pe blogul său.

Un avertisment pentru viitorii magistrați
Analiza sa merge mai departe, criticând modul în care justiția română gestionează astfel de dosare, unele dintre ele devenind „lecții negative” ce ar trebui studiate la facultățile de drept și la Institutul Național al Magistraturii, pentru a preveni repetarea unor erori similare.
El avertizează că nimeni, indiferent de vinovăție, nu trebuie să ajungă după gratii fără respectarea strictă a legii și a drepturilor fundamentale, iar procesul trebuie să fie echitabil în adevăratul sens al cuvântului.
Elena Udrea a fost eliberată după ce a executat peste trei ani din pedeapsă
De cealaltă parte, Elena Udrea a transmis un mesaj emoționant după eliberare. Tribunalul Prahova a respins definitiv contestația procurorilor, iar fostul ministru al Turismului a părăsit închisoarea după ce a executat peste trei ani din pedeapsa de șase ani, în Dosarul „Gala Bute”, care implică un prejudiciu estimat la aproape 9 milioane de lei.
”Mulţumesc mult de tot, cea mai bună echipă de avocaţi! Este minunat!. Îi mulţumesc lui Dumnezeu că această încercare s-a terminat. A fost mult, e greu şi o lună, cu atât mai mult trei ani şi patru luni consecutiv (…) Îi multumesc fetiţei că a rezistat. Eu m-am întors în România când puteam să nu mă întorc, cu nădejdea că şi eu voi fi rejudecată (…) Dacă atunci am venit de bună voie, la fel voi face şi acum. Vreau să-mi cresc copilul în România”, a declarat fostul ministru al Turismului.