Dan Andronic dezvăluie consilierii din umbră care influențează deciziile guvernului

O nouă controversă zguduie scena politică românească, după ce jurnalistul Dan Andronic a publicat pe contul său de TikTok o relatare inedită din Norvegia, unde dezvăluie detalii din culisele puterii, în timp ce savurează o cafea pe malul fiordurilor. Andronic aduce în atenție existența unui grup neoficial de consilieri, format din lideri importanți ai mediului de afaceri, care ar avea un cuvânt greu de spus în deciziile Executivului.

Potrivit dezvăluirilor făcute de Andronic în postarea sa, grupul ar fi alcătuit din Iulian Stanciu (EMAG), Mihai Marcu (Medlife) și, potrivit informațiilor obținute de jurnalist, și Gabriel Buzoianu – cunoscut pentru conexiunile din zona energetică. Cei trei, alături de alți oameni de afaceri, nu dețin un statut oficial, dar ar avea o influență semnificativă asupra deciziilor politice și a strategiilor propuse guvernului.

Rolul și Influența Grupului

Andronic subliniază că nu există o problemă ca reprezentanți ai mediului privat să ofere expertiză administrației centrale, însă marea provocare este lipsa transparenței:

„Toate ideile, mai mult sau mai puțin năstrușnice, vin și de acolo”, remarcă jurnalistul, făcând aluzie la propunerile inovatoare sau chiar controversate ce ajung la Palatul Victoria.

Grupul de consilieri este descris drept un think-tank discret, a cărui activitate nu este oficializată, dar care, potrivit surselor citate de Andronic, influențează semnificativ prioritățile guvernamentale. În acest context, jurnalistul ridică semne de întrebare cu privire la transparența și legitimitatea unor astfel de aranjamente.

@dan.andronic.evz

Grupul de consilieri din jurul primului ministru este format din miliardari și scăpătați.#fyp #cespuneandronic #cafea #foruyou #money

♬ sunet original – Dan Andronic

Controversa a escaladat după ce Ilie Bolojan, lider PNL, a afirmat că nu cunoaște detalii despre acest grup, sugerând că ar trebui ca ministrul Dragoș Pîslaru să ofere lămuriri. “Eu cred că știe, totuși”, notează cu subînțeles Dan Andronic, lăsând să se înțeleagă că astfel de declarații ar putea face parte dintr-o strategie de comunicare specifică unei coaliții eterogene, unde fiecare decizie e negociată cu grijă, iar consensul e tot mai greu de atins.

Andronic punctează că într-o coaliție formată din multiple partide, deciziile nu pot fi luate unilateral, fără să existe riscul unor reacții sau tensiuni în rândul partenerilor de guvernare.

Disputa pe tema consilierilor din umbră ai guvernului

Consilieri neoficiali, proveniți din mediul de afaceri – de la EMAG la Medlife, dar și nume controversate din energie – aduc soluții și, uneori, controverse pe masa Executivului. Tensiunile dintre liderii coaliției scot din nou la lumină problema transparenței, într-o scenă politică unde deciziile se negociază, iar aplauzele nu vin niciodată unanim.

„Până dimineața, la cafea! Am luat-o ușor spre fiorduri, dar nu mă pot abține să nu povestesc… În primul rând, am băut o cafea, dar era de ieri, că la oamenii ăștia totul se deschide după ora 8. Adică acum. Până să vă arăt cum e cu fiordurile din Norvegia, hai să vă spun ce s-a întâmplat ieri cu grupul de consilieri pe marginea căruia s-au ciondănit Grindeanu și Bolojan. Într-adevăr, există un grup de consilieri, neoficial, format din Stanciu de la EMAG, Marcu de la Medlife și, din câte am înțeles, și celebrul Buzoianu. Știți voi, cel cu băiatul din energie. Ei sunt un grup de oameni de afaceri care vin cu soluții pentru tot ce ați văzut până acum. Toate ideile, mai mult sau mai puțin năstrușnice, vin și de acolo. Acum, nu am nimic împotriva faptului că niște oameni de afaceri consiliază guvernul sau pe premier. Problema e, însă, de transparență. Bolojan zice că nu știe despre ce e vorba. Păi, să-l întrebe pe Dragoș dacă nu știe. Eu cred că știe, totuși. Până la urmă, vorbim de o coaliție formată din foarte multe partide. Nu poți să iei decizii și să te aștepți ca toți să le aplaude, pur și simplu. Așa că vă salut de aici, din Bergen! Acum îmi iau și o cafea proaspătă, ca să fie cu adevărat “bună dimineața la cafea”. Să aveți o zi minunată și să mai primim și vești bune, că de vești proaste cred că ne-am săturat. Dumnezeu să ne binecuvânteze pe toți.”

 Transparență sau Influență din Umbră? Întrebări Rămase fără Răspuns

În contextul în care tot mai multe voci reclamă nevoia de claritate în privința procesului decizional, postarea jurnalistului readuce în discuție o dilemă majoră pentru România: cât de mult contează expertiza privată și unde începe – sau se termină – transparența guvernării?

Andronic încheie mesajul cu un apel la calm și speranță, exprimat cu umor și ironie în stilul său caracteristic, amintind că, dincolo de veștile proaste și de disputele politice, românii au nevoie și de motive de optimism.

În timp ce Dan Andronic salută urmăritorii de pe TikTok direct din Bergen, realitatea politică de la București rămâne tensionată, cu decizii importante care par să se ia nu doar la vedere, ci și în cercuri restrânse. Presiunea publică ar putea forța, în perioada următoare, coaliția de guvernare să clarifice rolul acestor consilieri neoficiali – sau, dimpotrivă, să mențină status quo-ul unei influențe din umbră.

Până atunci, România continuă să oscileze între speranța pentru vești bune și realitatea unor decizii luate, adesea, în spatele ușilor închise.