O informație mai puțin știută trage însă semnalul de alarmă pentru acestea. Cazul traficantului român de cocaină Dan Emil Sîrbu, în prezent în vârstă de 51 de ani, este relevant pentru felul în care răspund autoritățile costaricane la cererile de extrădare.

Extrădarea traficantului s-a realizat chiar în timp ce Bica era șefa DIICOT, fiind imposibil ca aceasta să nu fi fost informată despre cum decurge extrădarea. Condamnat în 2005 la 13 ani de închisoare, Sîrbu fusese dat în urmărire internațională prin Interpol în anul 2006 dar nu a putut fi localizat. În luna decembrie 2013 INTERPOL a lansat operaţiunea globală INFRA Americas, în vederea localizării şi arestării în principal a 15 persoane urmărite pentru trafic de droguri din America de Sud. Printre cei 15 se aflau românul nostru și Rafael Caro-Quintero, fostul lider al Cartelului Guadalajara din Mexic urmărit pentru răpirea și uciderea unui agent FBI și a trei agenți americani antidrog (DEA), scrie Curentul.

Operaţiunea s-a desfășurat în 46 de ţări, iar scopul final fiind prinderea a 266 de urmăriţi internaţional despre care se bănuia că s-ar putea afla în Caraibe, America Centrală, Columbia, Ecuador, Peru şi Venezuela. În anul 2014, românul a fost identificat și arestat în Costa Rica. Pe 15 mai 2014, DIICOT Sibiu a solicitat Judecătoriei Sibiu să propună ministerului Justiției să ceară extrădarea condamnatului din Costa Rica. Patru zile mai târziu, judecătorii încuviințează solicitarea DIICOT. Autoritățile române se mișcă rapid și peste nicio lună și jumătate, pe 28 iunie 2014, fără vreun tratat de extrădare, românul este predat de polițiștii costaricani polițiștilor români pe aeroportul din Timișoara.

Reamintim că Alina Bica și Elena Udrea au fost ridicate de Interpol pe 3 octombrie chiar de pe stradă și le-a dus la închisoarea de femei din San Jose, care arată înfiorător.