Mai exact, gigantul Ford a avertizat că noile restricţii impuse angajaţilor de la fabricile care produc componente auto în statul mexican Chihuahua „nu sunt sustenabile”, cel mai recent semn că producătorii auto americani încă sunt afectaţi de măsurile de izolare menite să oprească răspândirea pandemiei de coronavirus (COVID-19) în Mexic, transmite Reuters.

Pentru Ford, dar și pentru alte companii auto americame, Mexicul este o parte cheie a lanţului global de furnizare , mulţi având uzine la graniţa dintre cele două ţări, datorită costurilor mai scăzute cu forţa de muncă.

Statul Chihuahua, unde autorităţile locale au limitat la 50% prezenţa angajaţilor în unităţile de producţie, este sediul fabricii de motoare a Ford şi a multor producători de componente auto.

Se închid fabricile?

Probleme pentru gigantul american nu se opresc aici. Ambasadorul SUA în Mexic, Christopher Landau, a avertizat joi că Ford ar putea fi nevoit să-şi închidă de săptămâna viitoare unele fabrici din Statele Unite dacă nu va primi motoarele produse în Mexic.

Totodată, Kumar Galhotra, preşedintele Ford America, a precizat că firma are unii furnizori care sunt afectaţi de restricţiile impuse în statul Chihuahua.

„În timp ce fabricile noastră din SUA lucrează la capacitate integrală, aceste restricţii din Mexic nu sunt sustenabile. Deşi nu ne aşteptăm la un impact asupra producţiei săptămâna viitoare, continuăm să negociem cu oficialii din Chihuahua modul în care putem relua producţia în siguranţă şi în mod constructiv”, a explicat Galhotra.

Ministrul Dezvoltării Economice din statul Chihuahua, Alejandra de la Vega, a declarat că discută „în mod constant” cu reprezentanţii Ford, iar joi dimineaţă a avut convorbiri cu un director al companiei americane, dar nu a precizat problemele analizate.