România și alte state membre riscă să fie sancționate de Comisia Europeană, dat fiindcă autoturismele pe motorină creează adevărate polemici în Europa. Sunt vizate statele care nu au luat măsuri clare pentru reducerea poluării în marile orașe.

În acest context, scrie aceeași sursă, presa din Occident a atras atenția asupra faptului că reprezentanții CE ar putea reclama la Curtea Europeană de Justiție statele care depășesc permanent limita de noxe și particule ultrafine.

Dacă acest lucru se va întâmpla, sancțiunile pe care le vor primi statele ar putea fi foarte dure. Există riscul ca unele dintre țări să fie obligate să limiteze accesul vehiculelelor Diesel în orașele foarte mari. Asta pentru că acolo gradul de poluare depășește cu mult limitele admise.

Datele arată că peste 500.000 de oameni mor în țările ce fac parte din Uniunea Europeană din cauza gradului ridicat de poluare produs de noxe şi particulele ultrafine. Germania este cea mai poluată țară din Europa si a înregistrat 81.160 de decese în anul 2014, potrivit unui raport apărut în 2017. Top 5 este completat de Italia (79.820 de decese), Marea Britanie (52.240), Polonia (48.690) și Franța (45.840). În România, numărul deceselor înregistrate din pricina poluării a fost de 19.947, conform Cancan.ro.