Potrivit ultimelor informații transmise de Direcția Generală Anticorupție, în cursul zilei de ieri, 13 octombrie 2021, procurorul competent din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamţ a dispus măsura preventivă a reţinerii faţă de o persoană, angajată la Direcţia de Sănătate Publică Neamţ.

În ceea ce privește acuzațiile aduse, sursa citată precizează că angajata de la DSP Neamț ar fi săvârșit două infracţiuni de trafic de influenţă. Mai exact, în luna august a anului trecut, aceasta a pretins şi primit de la o persoană suma de 300 de euro, în vederea exercitării influenţei pe lângă funcţionari publici, în scopul scoaterii la concurs a unui post de asistent medical în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Neamţ.

DNA anunță că în septembrie anul trecut, aceasta a mai pretins și suma de 4.000 de euro, de la aceeaşi persoană, din care a primit 3.000 de euro, pentru a-şi exercita influenţa pe lângă membrii comisiei de concurs în scopul ocupării unui post de asistent medical în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Neamţ.

În acest context, DNA și Serviciul Judeţean Anticorupţie Neamţ au desfăşurat activităţi procedurale în baza ordonanţelor de delegare emise de către procuror.

Situație similară în Prahova

De menționat este faptul că o situație similară s-a produs și în Prahova, fiind vorba tot despre luare de mită în acest caz. Tribunalul Prahova și polițiștii anticorupție ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Prahova, a fost dispusă trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat.

Persoana implicată avea 41 de ani și este din județul Prahova, fiind acuzată de săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

În ceea ce privește șirul evenimentelor în care DNA s-a implicat, sursele citate mai precizează că la data de 31.12.2020, inculpatul a fost identificat de către un agent de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Prahova – Postul de Poliție Iordăcheanu, conducând autoturismul proprietate personală, fără a fi înmatriculat.

Totodată, fiind testat cu aparatul etilotest, a rezultat faptul că, inculpatul, avea o alcoolemie de 0,83 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Procurorii mai spun că în cursul aceleiași zile, în incinta unității spitalicești pentru recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, inculpatul a promis remiterea sumei de 1.000 de lei către agentul de poliție, în legătură cu neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu, respectiv omisiunea întocmirii documentelor de constatare a infracțiunilor la regimul rutier, conform prevederilor legale.

Agentul de poliție ar fi refuzat să accepte suma de bani, iar ulterior, inculpatul a revenit cu o nouă propunere, respectiv remiterea sumei de 10.000 de lei în același scop. Polițistul a denunțat fapta iar cercetările pentru întocmirea probatoriului au fost efectuate de polițiștii anticorupție ai D.G.A., sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova.