Premierul ceh, Andrej Babis, a cărui ţară produce esenţialul energiei sale cu ajutorul centralelor atomice şi pe cărbune, a afirmat luni că Uniunea Europeană ar trebui să lase deoparte proiectul său “Green Deal” pentru a combate coronavirusul.

“Europa ar trebui să uite acum de Green Deal (Pactul ecologic care urmăreşte ca Europa să devină neutră din punct de vedere al gazelor cu efect de seră până în 2050)” şi să se concentreze asupra luptei împotriva coronavirusului, le-a spus Andrej Babis jurnaliştilor, fără să explice în ce fel unul l-ar împiedica pe celălalt.

Niciun deces în Cehia

“Europa este acum cel mai mare epicentru al coronavirsului în lume”, a adăugat premierul ceh, om politic populist şi de afaceri miliardar, conform Agerpres.

Pactul Ecologic le cere ţărilor membre ale UE să ajungă la zero emisii de gaze cu efect de seră în termen de 30 de ani. Proiectul nu i-a entuziasmat pe cehi, polonezi şi unguri, a căror economie depinde în mare măsură de termocentrale pe cărbune.

Cehia, ţară cu 10,7 milioane de locuitori, a înregistrat 344 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus, dintre care trei persoane s-au vindecat, fără niciun deces.

Măsuri radicale

Guvernul de la Praga a luat mai multe măsuri radicale pentru a opri răspândirea pandemiei, închizând frontierele şi şcolile.

Trebuie menționat însă că reacția factorilor de decizie din UE împotriva răspândirii coronavirusului și măsurile adoptate în consecință au fost tardive, țări precum Germania, Franța și Spania, alături de Italia, confruntându-se în prezent cu o criză fără precedent.

Iar Pactul ecologic este proiectul de suflet al noului președinte al Comisiei Europene, germana Ursula von der Leyen, care a declarat în numeroase rânduri că politicile UE pentru viitor vor gravita în jurul acestui document.