Comisia Europeană a propus, luni, „restricţionarea” călătorilor „non-esenţiale” spre Uniunea Europeană pentru o perioadă iniţială de 30 de zile, în contextul în care Europa a devenit noul epicentru al pandemiei cu noul coronavirus, transmit AFP şi Reuters.

„Cu cât vor exista mai puţine călătorii, cu atât mai bine vom putea limita răspândirea virusului”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o postare video pe Twitter, apoi într-o conferinţă de presă la Bruxelles după o videoconferinţă cu liderii G7.

„Uniunea Europeană și alte părți ale lumii se confruntă cu o criză a sănătății publice cauzată de răspândirea coronavirusului. Sistemul nostru de sănătate se află sub presiune. Prin urmare, statele membre au luat măsuri ferme de încetinire a răspândirii virusului. Însă aceste măsuri sunt eficiente doar atunci când sunt coordonate. Acesta este motivul pentru care prezentăm astăzi orientările privind măsurile la frontieră”, a precizat Ursula von der Leyen, potrivit Agerpres.

Restricţiile nu îi vizează pe britanici, care sunt consideraţi în continuare ‘cetăţeni europeni’, a precizat şefa CE.

Alte categorii exceptate sunt rezidenţii de lungă durată în UE, membrii de familie ai cetăţenilor europeni, diplomaţii, “personalul esenţial precum medicii, infirmiere, îngrijitori, cercetătorii şi experţii care contribuie la lupta împotriva coronavirusului”, a adăugat ea. Lucrătorii transfrontalieri vor putea şi ei să treacă frontiera, a indicat Ursula von der Leyen.

Restricția ar trebui să fie în vigoare pentru o perioadă inițială de 30 de zile, care poate fi prelungită dacă este necesar

„Trebuie să protejăm populația de răspândirea virusului și, în același timp, trebuie să ne asigurăm că menținem fluxul de mărfuri. Prin urmare, propunem așa numitele „benzi verzi”, căi rapide, pentru a acorda prioritate transportului de mărfuri, cum ar fi bunurile medicale, mărfurile perisabile, în special serviciile alimentare și de urgență.

Dar trebuie să depunem mai multe eforturi pentru a reduce presiunea enormă asupra sistemului nostru de sănătate. Cu cât reducem călătoriile, cu atât mai mult putem împiedica acest virus să se răspândească.  Așa cum tocmai am informat partenerii G7 ai UE, propun șefilor de stat și de guvern să introducă o restricție temporară privind intrările neesențiale în UE. Restricția ar trebui să fie în vigoare pentru o perioadă inițială de 30 de zile, care poate fi prelungită dacă este necesar”, a mai explicat Ursula von der Leyen, şefa Comisiei Europene.

Propunerea va trebui aprobată de şefii de stat sau de guvern ai statelor membre, care vor discuta la rândul lor marţi în videoconferinţă.