'Au fost propuse aceste modificări, astfel încât 80% dintre clienţii care au credite în franci elveţieni să se încadreze în prevederile actului normativ', au explicat sursele citate.

Potrivit acestora, majoritatea băncilor au motivat faptul că nu au aplicat Ordonanţa de restructurare a creditelor, deşi actul normativ este în vigoare de la jumătatea anului trecut, prin faptul că nu există norme de aplicare.

Recent, preşedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groeningen spunea că electorata nu a avut efecte, mai multe detalii aici:

Guvernul a aprobat în vara anului trecut o ordonanţă de urgenţă pentru restructurarea creditelor, care acordă persoanelor fizice o reducere fiscală dacă acestea beneficiază de scăderea ratei lunare de către bancă cu până la 35% pentru o perioadă de maximum doi ani.

Beneficiarii facilităţii trebuie să fie buni platnici, adică să nu aibă restanţe la creditele respective mai mari de 90 de zile, şi să se încadreze în plafonul de venit de 2.200 de lei brut pe lună.

Premierul Victor Ponta a solicitat vineri ministrului de Finanţe, Darius Vâlcov, şi guvernatorului BNR Mugur Isărescu să discute pe subiectul creşterii accelerate a francului elveţian.

Francul elveţian s-a apreciat puternic, în data de 15 ianuarie, pe pieţele internaţionale, câştigând aproape 30% în raport cu moneda euro, după ce Banca Naţională a Elveţiei (BNS) a renunţat la pragul de 1,20 franci pentru un euro, pe care l-a practicat în ultimii trei ani. În aceeaşi zi, la Bucureşti, leul a pierdut aproape 16% faţă de franc, până la un minim istoric de 4,3287 lei, cu 58,7 bani peste cotaţia din şedinţa de miercuri, de 3,7415 lei/franc.

Potrivit ministrului Finanţelor, Darius Vâlcov, un număr de 75.412 români au credite în franci elveţieni. De asemenea, peste 90% din aceste credite sunt concentrate la şase bănci.

La rândul său, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României, Adrian Vasilescu, a declarat recent, pentru AGERPRES, că impactul aprecierii francului elveţian în faţa euro şi, implicit, a leului, nu este major în piaţa interbancară românească şi nu are cum să influenţeze semnificativ nivelul creditelor neperformante, având în vedere că doar 4,5% din creditele în derulare sunt în franci, şi doar 3,8% sunt deţinute de persoane fizice.

Te-ar putea interesa și: