Tribunalul din Malta respinge cererea de extrădare a prințului Paul al României

Un tribunal din Malta a respins, luni, cererea autorităților române de extrădare a prințului Paul Philippe al României, considerând că există un „risc real” de încălcare a drepturilor sale fundamentale. Decizia vine în urma unor acuzații de corupție legate de restituirea ilegală a unor bunuri imobiliare din apropierea Bucureștiului.

Paul-Philippe al României, în vârstă de 75 de ani, a fugit din țară în 2020, după ce a fost condamnat la aproape 3 ani și jumătate de închisoare pentru corupție. El este acuzat că a pretins fals că deține proprietatea unor bunuri imobiliare și a fost condamnat în legătură cu restituirea ilegală a acestora.

În iunie 2022, prințul Paul a fost prins la Paris, însă o Curte de Apel din Franța a refuzat să-l extrădeze în România, iar avocatul său a folosit acest argument pentru a pleda împotriva extrădării sale. După această decizie, Paul-Philippe al României s-a stabilit în Italia, dar a călătorit în Malta pentru o conferință, unde a fost reținut în baza unui mandat european de arestare.

În timpul procesului din Malta, au fost audiați martori, inclusiv un fost procuror francez și avocatul american al prințului. Avocatul maltez al lui Paul al României, Jason Azzopardi, a subliniat cum instanțele franceze au respins o cerere similară de extrădare, prezentând hotărârile acestora ca probe.

Cu toate acestea, prințul Paul al României va rămâne în arest preventiv timp de trei zile, până când procurorul general va decide dacă va face sau nu apel la această decizie. Avocatul apărării, Jason Azzopardi, a declarat că va depune o cerere de eliberare pe cauțiune înainte de expirarea termenului de apel.

Informații despre viața lui Paul-Philippe

Paul Philippe al României s-a născut la 13 august 1948, Paris, Franța. El este un descendent al regelui Carol al II-lea al României și este fiul lui Mircea Grigore Carol Lambrino (n. 1920 – d. 2006), care a fost repudiat și considerat fiu ilegitim al lui Carol al II-lea al României. Cu toate acestea, statutul său a fost anulat în instanță după moartea lui Carol al II-lea. Paul Philippe al României nu este considerat membru al Casei de Hohenzollern-Sigmaringen sau al Casei Regale a României.

De-a lungul timpului, el a avut conflicte cu fostul rege Mihai și a făcut pretenții la succesiunea tronului desființat al României. În data de 14 februarie 2012, Înalta Curte de Casație și Justiție i-a recunoscut tatălui său, Carol Mircea, calitatea de fiu legitim al regelui Carol al II-lea, ceea ce l-a determinat pe Paul să fie recunoscut ca moștenitor al averii lui Carol al II-lea.