Hidroelectrica a dat statul în judecată. Compania contestă o decizie de impunere din anul precedent

Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România și unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetele statului, a dat în judecată Fiscul, contestând o decizie de impunere din anul precedent. Această decizie a ANAF a stabilit că societatea trebuie să plătească o sumă suplimentară de peste 62 de milioane de lei la suprataxa datorată de producătorii din sector, plus accesorii de 1,56 de milioane de lei, conform datelor analizate de Profit.ro.

Hidroelectrica a achitat integral sumele solicitate, după care a contestat administrativ actele de impunere. Însă, întrucât contestațiile au fost respinse, compania s-a adresat instanței.

Modificările succesive ale actelor normative sunt argumentul principal

În cererea de chemare în judecată, Hidroelectrica a argumentat că modificările succesive ale actelor normative referitoare la metodologia de calcul a taxei pentru producătorii de energie electrică nu ar trebui să aibă aplicabilitate retroactivă, ci doar pentru viitor, începând cu data publicării modificărilor actelor normative, așa cum au considerat autoritățile fiscale, conform informațiilor prezentate de Profit.ro.

Potrivit legislației privind supraimpozitarea din energie, cota de impunere a fost de 80% din diferența dintre prețul mediu net lunar de vânzare și pragul de 450 lei/MWh în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 august 2022, și de 100% începând cu 1 septembrie 2022.

Problema este de interpretare a aplicării legii

Hidroelectrica a calculat pentru 2022 o suprataxă totală de 671,7 milioane lei, din care peste 557 milioane lei pentru producția din hidrocentrale și 114,6 milioane lei pentru cea a parcului eolian Crucea. Printr-o lege publicată pe 16 decembrie 2022, s-a modificat modul de calcul al prețului mediu net lunar de vânzare, prin limitarea veniturilor luate în calcul pentru supraimpozitare doar la cele din energia electrică produsă și vândută sau transferată între segmente, precum și prin limitarea cheltuielilor doar la cele din echilibrare, plafonate la 5%.

Problema apare în interpretarea aplicării legii, deoarece textul legii menționează că prevederile acesteia sunt aplicabile începând cu 1 septembrie 2022.

Hidroelectrica a aplicat această lege de la data publicării, 16 decembrie 2022, în timp ce ANAF a considerat că societatea ar fi trebuit să facă calculele retroactiv, începând din septembrie 2022. Această abordare este contestată de Hidroelectrica ca fiind neconstituțională, mai scrie Profit.ro.