Prințul moștenitor saudit a efectuat o vizită la Ankara. Mohammed Bin Salman s-a întâlnit cu președintele Turciei

Prințul moștenitor saudit Mohammed Bin Salman a vizitat în această săptămână Egiptul și Iordania pentru a discuta probleme regionale și a semna acorduri de afaceri, înainte de a se deplasa în Turcia pentru a continua normalizarea relațiilor după o lungă criză diplomatică cauzată de uciderea editorialistului Jamal Khashoggi de la Washington Post.

Turneul, prima călătorie oficială în străinătate a lui Mohammed Bin Salman în mai bine de trei ani, are loc cu câteva săptămâni înainte de vizita planificată a președintelui Biden în regat pentru discuții cu conducerea saudită și un summit cu nouă lideri arabi.

Mohammed Bin Salman a sosit luni la Cairo și a avut o serie de întâlniri cu președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi.

În timpul vizitei, companiile saudite și egiptene au semnat acorduri de afaceri în valoare de 7,7 miliarde de dolari. Saudiții s-au angajat să facă presiuni pentru a obține alte 30 de miliarde de dolari în investiții ale sectorului privat saudit în Egipt.

O zi mai târziu, Mohammed Bin Salman a sosit la Amman pentru prima sa vizită în Iordania de când a fost numit prinț moștenitor în 2017. El s-a întâlnit cu regele Abdullah al II-lea și cu prințul moștenitor Hussein bin Abdullah pentru a discuta despre investițiile saudite și despre modalitățile de a ajuta Iordania să facă față crizei sale economice.

Mohammed Bin Salman s-a întâlnit cu președintele Turciei

Ulterior, acesta s-a deplasat, de asemenea, la Ankara pentru o întâlnire cu președintele turc Recep Tayyip Erdoğan. În aprilie, Erdogan a vizitat Riadul pentru prima dată în ultimii ani.

Vizita lui Erdoğan în Arabia Saudită și deplasarea lui Mohammed Bin Salman în Turcia fac parte din procesul de normalizare dintre cele două țări, care a fost înghețat după asasinarea în 2018 a lui Jamal Khashoggi la consulatul saudit din Istanbul.

Serviciile secrete americane au ajuns la concluzia că Mohammed Bin Salman a ordonat asasinatul – o concluzie pe care oficialii saudiți o neagă, scrie Axios.

Erdoğan a condus campania internațională împotriva Arabiei Saudite pentru această crimă, iar serviciile de informații turcești au dezvăluit presei locale și internaționale dovezi incriminatoare împotriva saudiților.

Însă, în ultimele luni, Erdoğan a început să încerce să refacă legăturile cu Arabia Saudită, în încercarea de a face față crizei economice tot mai profunde a Turciei.