Guvernul a preluat controlul asupra celei mai mari companii de construcții a țării, grupul Saudi Binladin ( SBG) și a celei mai mari companii private de media din cadrul Orientului Mijlociu, MBC Group, precum și un vehicul important de investiții, care deținea participații în firme precum Twitter și McDonald’s.

În ianuarie, guvernul a desemnat un comitet de cinci persoane care să supravegheze consiliul consultativ al SBG și să ia decizii executive cu privire la afacerile companiei. Grupul este alcătuit din doi membri ai familiei bin Laden și trei lideri saudiști ai industriei, potrivit Wall Street Journal.

Grupul Binladin este deținut de una dintre cele mai bogate familii ale Regatului, președintele său, Bakr bin Laden, a fost reținut în grefa lui Salman în noiembrie, alături de alte câteva rude. Unii speculează că desemnarea specială în comisia consultativă a fost legată de o afacere pentru eliberarea bin Ladenului din custodie.

Luna trecută, autoritățile din Arabia Saudită au plănuit să pună stăpânire pe o participație majoră în Grupul MBC, deținut de mogulul Waleed al-Ibrahim, care s-a aflat și el în represiunea împotriva corupției.

Oficialii i-au ordonat lui al-Ibrahim să-și predea partea pe care o deține a companiei de presă pentru a-și asigura eliberarea.

Cel mai recent, administrația lui Salman și-a asumat puterea de veto asupra deciziilor de investiții luate de înaltul miliardar, prințul al-Waleed bin Talal, care a fost reținut în noiembrie.

Bin Talal a fost eliberat în ianuarie, în urma unei înțelegeri și rămâne președintele companiei britanice Holding Company, care deține acțiuni în marile companii internaționale precum Twitter, McDonald’s și Walt Disney Company. Ca parte a eliberării sale, investițiile de 12,5 miliarde de dolari ale companiei trebuie să fie aprobate de instanța prințului.