BSC va implementa primul sistem bazat pe această tehnologie, în încercarea de a obţine un spor de eficienţa energetică de până la cinci ori mai mare în comparaţie cu cele mai eficiente sisteme actuale.

 Scopul final al BSC este de a obţine o performaţă de 1.000 de ori mai mare decât a supercomputerelor de nivel “peta” cu un consum de energie de 15 până la 30 de ori mai scăzut. Acest proiect, supranumit EU Mont-Blanc va explora următoarea generaţie de arhitecturi HPC pentru a dezvolta un portofoliu de aplicaţii de nivel “exascale” (de 1.000 de ori mai mare decat peta) care funcţionează în mod eficient pe noile tehnologii mobile.

"În cazul celor mai multe sisteme actuale, procesoarele consumă cele mai multe resurse energetice, adesea peste 40% din total,” declară Alex Ramirez, directorul proiectului Mont Blanc. Prin comparație,  arhitectura Mont Blanc se bazează pe unităţi de accelerare a procesării eficiente energetic şi procesoare ARM folosite în dispozitivele mobile, pentru a obține o creştere a eficienței de la patru până la de 10 ori, până in 2014".