A fost unul dintre cele mai sângeroase conflicte ale epocii și, probabil, primul „război modern”. A adus un val de inovații, inclusiv nave de război modernizate, utilizarea observației aeriene, arme mai rapide de calibru mic și chiar submarine. Unii i-ar spune pe bună dreptate Primul Război Mondial.

Războiul Civil american a fost cu adevărat primul război modern, schimbând războiul pentru totdeauna.

Telegraful și calea ferată

Înainte de Războiul Civil, comunicațiile durau câteva zile, chiar săptămâni pentru a parcurge sute de km. Totul s-a schimbat când telegraful a început să furnizeze comunicații tactice, operaționale și strategice. Utilizarea sa a fost creditată ca un contribuitor la victoria unioniștilor. De asemenea, Războiul Civil a fost primul conflict în care căile ferate au jucat un rol-cheie.

Primele submarine

În timp ce puterile europene dezvoltaseră nave de război moderne, în apele de pe coasta Virginiei navele de război din fier se angajau pentru prima dată în luptă. După Războiul Civil, războiul naval nu a mai revenit niciodată la navele cu vele din lemn. Așa a început o cursă a armamentului naval, pe măsură ce navele au devenit mai mari și mai înarmate.

Acest război a adus și implicarea cu succes a unui submarin. CSN Hunley a fost un sicriu de fier pentru cei opt membri ai echipajului, dar a devenit primul submarin care a scufundat cu succes o navă de război inamică.

Arme de foc rapide

Primul Război Mondial a fost primul conflict pe scară largă în care s-au utilizat mitraliere. Dar Războiul Civil a fost cel care a introdus armele de foc moderne. După cinci decenii de la Războiul Civil, armele cu foc rapid au schimbat conceptul de război. Pe sângeroasele câmpuri de luptă ale conflictului american a avut loc revoluția armelor de calibru mic.

Observare aeriană

Înainte ca frații Wright să efectueze cu succes primul zbor cu motor, Războiul Civil a adus utilizarea baloanelor de observare. Permiteau taberelor să monitorizeze mișcările trupelor inamice și să dirijeze focul de artilerie. Mai mult, ambele părți ar fi visat la mașinile zburătoare cu motor, precursoare ale avionului.

Fotografiile

Războiul Civil american e considerat primul conflict major care a fost surprins atât de mult în imagini. Utilizarea fotografiilor a schimbat radical modul în care era înțeles războiul și ce se întâmpla de fapt pe teren. În timp ce pictorii încă mergeau pe front cu armatele, tablourile nu arătau cadavre ale soldaților sau alte orori de război.