Primul proiect ISPA din Romania realizat in intregime a fost predat, luni, la Satu Mare, in prezenta Ministrului Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi

Proiectul are ca obiect reabilitarea retelelor de apa si ape uzate, iar valoarea acestuia se ridica la 37,3 milioane de euro, din care 26,5 milioane euro sunt fonduri de preaderare ISPA si 10,8 milioane euro cofinantare a municipalitatii Satu Mare, pusa la dispozitie printr-un imprumut de la Banca Europeana de Investitii (BEI).

In cadrul lucrarilor, in sectorul apei potabile s-au instalat sase km de conducte, au fost inlocuite conductele existente, reabilitate instalatiile electrice, pompele si refacute 15 puturi. De asemenea, a fost reabilitata statia de tratare rezolvandu-se astfel problema concentratiei de mangan si fier din apa potabila.

In sectorul de ape uzate a fost reabilitata statia de epurare, a fost instalata o treapta de dezinfectie cu ultraviolete inainte de deversarea apelor in Somes si a fost realizata o instalatie de cogenerare, care produce atat energie electrica, cat si termica.

In cadrul proiectului, au fost reabilitati circa 13 km de retea de canalizare si sapte statii de pompare.

Sursa: MMDD