Activitatea fabricilor din zona euro a crescut în iulie pentru prima dată de la începutul lui 2019, după atenuarea restricţiilor impuse pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus (COVID-19), arată rezultatele unui studiu realizat de compania de analize financiare Markit, transmite Reuters.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie, a crescut în iulie la 51,8 puncte, de la 47,4 puncte luna precedentă, potrivit unei estimări a companiei Markit, cu sediul la Londra.

Contracție economică de 12,1% în trimestrul doi pentru zona euro

Este pentru prima dată din ianuarie 2019 când indicatorul depăşeşte pragul de 50 de puncte, precizează sursa citată.

Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.

Datele publicate vineri de Eurostat arată că economia zonei euro s-a contractat cu 12,1% în trimestrul doi din 2020, cel mai semnificativ declin de când se publică aceste date, respectiv 1995.

Multe voci au comparat actuala contracție a economiei globale cu Marea Depresiune economică din anii ’30 ai secolului trecut.

Dar analiştii intervievaţi de Reuters se aşteaptă la o creştere a PIB-ului zonei euro de 8,1% în acest trimestru.

”Start pozitiv în trimestrul trei”

„Fabricile din zona euro au înregistrat un start pozitiv în trimestrul trei, producţia înregistrând cel mai rapid ritm de creştere din ultimii doi ani, datorită sporirii încurajatoare a cererii.

Creşterea noilor comenzi a depăşit producţia, ceea ce arată că avansul va continua şi în august”, a subliniat Chris Williamson, economist şef la Markit.

Singurul motiv de îngrijorare este reducerea numărului de angajaţi de către fabrici. Indicele privind angajările a urcat uşor în iulie, la 42,9 puncte, de la 41,3 puncte luna precedentă.

„Situaţia locurilor de muncă rămâne un motiv serios de îngrijorare, în special pentru că situaţia pieţei forţei de muncă va fi probabil elementul cheie pentru a determina calea spre redresare a economiei”, susţine Williamson.