Până în prezent, sistemul financiar a redus declinul economic provocat de coronavirus, mediul academic și guvernele susținând că, spre deosebire de criza financiară globală, băncile sunt o parte a soluției șocului în curs.

„Sectorul bancar (din zona euro) se află pe o poziţie foarte puternică pentru a rezista acestui şoc fără precedent”, spus Enria pentru CNBC.

Cu toate acestea, el a avertizat că, dacă criza se adâncește, unele bănci „se vor confrunta cu dificultăți în menținerea respectării cerințelor minime (de capital)”.

Comentariile sale vin la scurt timp după ce BCE a publicat o evaluare a 86 de bănci din zona euro, care a arătat că pot face față provocărilor pe care le prezintă pandemia coronavirusului. Cu toate acestea, dacă criza economică persistă epuizarea capitalului bancar ar putea fi „importantă”.

Băncile au fost supuse la două scenarii de stres: unul bazat pe estimarea de bază a băncii centrale, privind o contracţie a PIB-ului regiunii de 8,7% în 2020, şi o situaţie mai gravă, în care a fost prognozat un declin al PIB de 12,6% în 2020.

În al doilea scenariu „mai multe bănci ar avea nevoie să ia măsuri pentru a menţine complianţa privind nivelul capitalului minim obligatoriu, dar deficitul general ar fi ţinut sub control”, a afirmat BCE într-un comunicat.

Băncile din zona euro sunt adesea evaluate în funcție de poziția lor geografică, cele din sud fiind considerate un risc mai mare decât cele din economiile nordice mai puțin îndatorate. Cu toate acestea, Enria a declarat pentru CNBC că testele efectuate nu au fost „concentrate pe bănci individuale sau țări individuale”.

„Particularitatea acestei crize este că, uneori, concentrarea expunerii pe anumite sectoare ale economiei, de exemplu, este mai importantă decât alți factori”, a spus el.

Într-un alt comunicat, BCE a cerut băncilor europene să nu plătească dividende şi să nu răscumpere acţiuni până în ianuarie 2021.

Banca centrală a mai cerut „o moderaţie extremă” în privinţa remuneraţiilor, aceste măsuri având rolul de a permite băncilor să își menţină capitalul oarecum stabil.