La apogeul sezonului turistic din acest an, s-a produs nefericitul incident de avarie a două nave, SAOS II și SAONISSOS. Guvernul grec, luand in considerare amploarea situatiei, a reacționat imediat și a trimis bacul de pasageri AZZORES pentru a deservi linia de ferry ce conecteaza Alexandroupolis de Samothraki. Din păcate, din cauza infrastructurii portuare deosebite și a condițiilor meteorologice de pe insulă, nu a fost posibilă operarea rutelor.

Toate cele de mai sus, combinate cu faptul că a existat o interdicție de trei zile pentru navele de mici dimensiuni, de a naviga, din cauza vânturilor puternice din zonă, a dus la izolarea a peste o mie de persoane în portul Samothraki și a creat o situație complet neplăcută atat pentru vizitatori, precum și pentru antreprenorii de pe insulă.

Pentru a aborda această situație, guvernul elen a trimis imediat nava ANDROSJET, iar miercuri, 14 august, s-au introdus si navele Zefyros și Anax pentru a deservi pasagerii și vehiculele din portul Alexandroupolis și Samothraki.

Atât autoritățile portuare, cât și municipalitatea Samothraki au fost din primul moment alături de vizitatorii insulei și au avut grijă să se asigure că prioritatea este acordată persoanelor cu probleme de sănătate, persoanelor în vârstă și familiilor cu copii mici. Nu a existat niciun tratament discriminatoriu pentru turiști, dar s-au depus toate eforturile pentru normalizarea situației în funcție de capacitatea navelor de a transporta pasagerii și vehiculele, astfel încât toți turiștii să se poată întoarce la destinațiile lor cât mai curând posibil. Deja, problema a fost rezolvată și rutele se desfășoară fără probleme si fără intarzieri.

În special, pentru vizitatorii români, cărora Samothraki lasă întotdeauna o impresie pozitiva, au existat îngrijiri și asistență speciale din partea tuturor profesioniștilor. Nefericitul incident din portul Kamariotissa a dus la reținerea preventiva a celor implicati de catre ofițerii corpului portuar.

„Noi, antreprenorii din Samothraki invităm turiștii români să viziteze Samothraki și sa ne ofere posibilitatea de a demonstra ospitalitatea noastră, bucurându-se de frumusețea insulei, la prețuri deosebit de avantajoase pentru restul sezonului turistic din acest an și al sezonului viitor.”

Autoritatile Elene au fost in contact cu Ambasada Romaniei la Atena pana la concluzionarea situatiei aparute in Insula Samothraki. In acest sens, atasat regasiti comunicatul de presa emis de catre Ambasada Romaniei la Atena si scrisoarea de multumire adresata de catre M.A.E. Romania, Ministrului de Turism al Greciei Domnul Haris Theocharis.