„Până la sfârşitul anului se pot muta în blocul T3 circa 60 de familii şi alte 100 până la sfârşitul anului viitor. Oricum, circa 40% din apartamente au fost cumpărate ca investiţie şi probabil nu îi vom vedea prea curând. În prezent avem 40 de dosare  trimise către cele doi administratori judiciari care trebuie să emită facturi pentru restul de plată de 10-15% pentru fiecare apartament. Din păcate birocraţia este mare şi de o lună nu au primit facturi decât 16 apartamente“, a declarat pentru Capital Florin Vasile, unul dintre reprezentaţii cumpărătorilor.
Potrivit acestuia circa 60 de familii sunt dispuse să plătească diferenţa rămasă neachitată pentru a intra în proprietatea apartamentelor. Între timp, cei care au fost împroprietăriţi şi-au făcut Asociaţie de Proprietari şi au început investiţiile în bloc. Asociaţia a decis că este nevoie de 2.500 de lei pentru fiecare apartament pentru a face investiţii în finalizarea lucrărilor la bloc. Până acum au fost strânşi doar 55% din bani şi au fost deja investiţi în racordarea la apă, canal, curent şi sisteme de ventilaţie. Restul sumei este necesară pentru hidroizolarea blocului şi pentru refacerea proiectului de centrală electrică, gândită iniţial pentru a furniza curent pentru tot complexul.
„Avem multe de făcut, dar facem totul pas cu pas. Suntem bucuroşi că acum nu mai depindem de dezvoltator, ci de companiile de utilităţi – lucruri mult mai lumeşti. Mai aşteptăm să se instaleze contoarele de gaz şi de curent electric, care de regulă durează între 40 şi 90 de zile, după care eu personal mă mut. Restul în funcţie de cum îşi fac rost de mobilă se vor muta şi ei“, mai spune Florin Vasile.
Oamenii sunt bucuroşi să se mute, chiar dacă la 20 de metri de intrarea blocului au un crater de câţiva metri adâncime, unde trebuia să fie fundaţia celui de-al patrulea turn al complexului.
În prezent, firma Euro Habitat – dezvoltatorul complexului Planorama, este sub administrarea judiciară a firmelor RVA Insolvency Specialist şi BDO Insolvency. Cumpărătorii apartamentelor au ieşit în stradă în repetate rânduri pentru a cere dezvoltatorului returnarea banilor. Proiectul a fost anunţat încă din anul 2005 şi prevede construcţia a 1.100 de locuinţe în patru blocuri, în urma unei investiţii de 70 milioane de euro, însă niciun apartament nu a fost livrat către cumpărători la timp, lucrările de construcţie fiind întrerupte de mai multe ori din diverse cauze. Construcţia trebuia să fie finalizată încă din 2007.