Procurorii au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Robert Negoiţă, primar al sectorului 3, la data faptelor administrator al unor societăţi comerciale, cu privire la comiterea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată, informează joi Direcţia Naţională Anticorupţie.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis AGERPRES, în perioada 2005 – 2009, prin folosirea resurselor societăţilor pe care le administra, Robert Negoiţă a construit trei ansambluri rezidenţiale compuse din imobile de locuit şi locuri de parcare şi a vândut, în nume propriu, un număr de 1.250 din aceste imobile, ascunzând activitatea economică desfăşurată prin neînregistrarea ca persoană impozabilă în scopuri de TVA, nedeclararea şi neachitarea către bugetul de stat a TVA în valoare de 77.148.021 lei.

Robert Negoiţă a fost joi la DNA, unde i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile.

"Concret, s-a stabilit că, în perioada 2005 – 2009, Robert Negoiţă a construit, în vederea vânzării, 3 ansambluri rezidenţiale formate din vile şi blocuri de locuinţe şi locuri de parcare, situate în Bucureşti, în oraşul Voluntari şi oraşul Popeşti Leordeni. Începând din luna decembrie 2005, Negoiţă a început vânzarea imobilelor pe măsura finalizării acestora, fără a declara organelor fiscale teritoriale activitatea economică desfăşurată şi fără a achita obligaţiile fiscale ce-i reveneau. În perioada 10.01.2006 – 13.07.2009, acesta a efectuat 1.250 de tranzacţii imobiliare, constând în vânzări de construcţii şi teren aferent construcţiilor, activităţi din care a obţinut venituri în sumă de 364.714.645 lei", se arată în comunicat.

DNA precizează că, având în vedere că Robert Negoiţă a luat măsuri active de comercializare a locuinţelor construite în cele trei ansambluri rezidenţiale prin mijloace similare unui prestator de servicii sau comerciant, activitatea pe care a desfăşurat-o este calificată ca una economică, pentru care exista obligaţia plătirii de TVA către buget.

"Pentru a evita plata obligaţiilor fiscale aferente veniturilor realizate, Negoiţă a folosit un procedeu ingenios prin care cheltuielile cu realizarea imobilelor, în nume propriu, au fost evidenţiate contabil şi declarate fiscal de societăţile pe care le administra, însă veniturile nu au fost evidenţiate. Prin urmare, raportat la cele trei ansambluri rezidenţiale, Robert Negoiţă nu a declarat activitatea economică prestată ca persoană impozabilă în scopuri de TVA. Astfel, deşi imobilele 'scriptic' au fost edificate de persoana fizică Robert Negoiţă, după finalizare, acestea au fost prezentate, la toate târgurile imobiliare, drept ansamblurile rezidenţiale aparţinând uneia dintre societăţile la care acesta era acţionar", susţin procurorii.

Prin aceste activităţi, prejudiciul total adus bugetului de stat este estimat la peste 77 milioane lei şi reprezintă TVA de la care Robert Negoiţă s-a sustras prin ascunderea activităţii economice derulate în nume propriu, în perioada 2005 – 2009, mai arată DNA.

La intrare în sediul DNA, Robert Negoiţă a spus că este vorba de un dosar din 2009, la plângerea lui Sorin Blejnar, fost şef ANAF.

''Este vorba de un dosar din 2009, care nu are nicio legătură cu activitatea mea politică. (…) Este vorba de plângerea pe care mi-a făcut-o Sorin Blejnar, în 2009'', a afirmat primarul, adăugând că va da mai multe detalii la ieşire.

Întrebat dacă are calitatea de suspect, Negoiţă a răspuns: ''Ceva de genul''.

La ieşirea din instituţie, Negoiţă a precizat: "Sper să ajung în instanţă şi să-mi dovedesc nevinovăţia."

Robert Negoiţă este primar al Sectorului 3 din Capitală din anul 2012. Acesta şi-a anunţat candidatura şi pentru alegerile locale din iunie 2016.